Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:06 / 10.02.2014.

Autor: Tatjana Sandalj

Opojne droge u PGŽ, kakva je situacija?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji se od 2006. godine postupno smanjuje broj novoprijavljenih opijatskih ovisnika, a trendovi kretanja ukupno liječenih i novoprijavljenih ovisnika isti su kao u Republici Hrvatskoj.

Stopa liječenih ovisnika u dobi od 15 do 65 godina, u Primorsko-goranskoj županiji, u 2012. godini bila je viša od prosjeka Republike Hrvatske, a Županija bila na četvrtom mjestu po broju liječenih. Ovakvi podaci upućuju na kvalitetu tretmana ovisnika u smislu dostupnosti liječenja, dobrom obuhvatu, te zadržavanju u procesu liječenja, rečeno je na sastanku županijskog Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga.

Prema podacima MUP-a, porastao je broj kaznenih i prekršajnih prijava te zapljene opojnih sredstava. Naročito zabrinjava nagli porast sintetskih droga koji su, zbog lake modifikacije sastavnih molekula, izvan zakonske kontrole. Na sastanku je također istaknuto da su posljednjih godina izdvojena značajna financijska sredstva iz proračuna Primorsko-goranske županije i proračuna Grada Rijeke, namijenjena preventivnim programima za sprečavanje rizičnih ponašanja kod djece i mladih.

Povjerenstvo je zaključilo da treba unaprijediti koordinaciju i suradnju između svih službi koje su od zajedničkog javnog interesa u sprječavanju zlouporabe opojnih droga: MUP-a, DORH-a, prekršajnih sudova, udruga, jedinica lokalne samouprave. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.