Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: procijepljeno gotovo 70 posto odraslih

27.12.2021.

10:31

Autor: Tatjana Sandalj

Red za testiranje, prema NZZJZ u Rijeci

Red za testiranje, prema NZZJZ u Rijeci

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Tijekom nedjelje su u hitnoći, u riječkom KBC-u obrađena 353 uzorka briseva, a među njima potvrđeno je 18 novooboljelih, priopćio je Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ pao je na 2300. Nakon blagdanskog vikenda, dugi redovi za testiranje svjedoče i većem interesu građana za testiranje prije putovanja, rekao je glavni epidemiolog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Udio pozitivnih u ukupnom broju laboratorijski obrađenih briseva je 5,10 posto, a udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ je 4,13 posto. Sedmodnevni prosjeci udjela pozitivnih među obrađenim uzorcima kreću se između 10 i 11 posto što govori o još uvijek visokoj transmisiji virusa u našoj populaciji. 


11 novooboljelih je iz Rijeke i mjesta u prstenu, pet s liburnijskog područja te po jedan s crikveničko-vinodolskog područja i s otoka Krka. Devet novooboljelih je iz radno aktivne populacije, dvoje ih je iz mlađih dobnih skupina, a sedam ih je starije od 65 godina. 


Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a pet je više osoba na bolničkom liječenju od COVID-19 bolesti, ukupno ih je 95, a u jedinici intenzivne skrbi na respiratoru je 16 oboljelih. Tijekom nedjelje preminule su još dvije necijepljene osobe liječene u regionalnom kovid centru u Rijeci. Obje su imale prebivalište u PGŽ, pa se ukupan broj preminulih tijekom četvrtog epidemijskog vala popeo na 245. Od toga je njih 59 bilo cijepljeno.Dobrica Rončević posebno poziva na docjepljivanje

Dobrica Rončević posebno poziva na docjepljivanje

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Osim za testiranjem, pojačan je i interes za cijepljenje. Dnevno se u PGŽ cijepi tisuću do dvije tisuće ljudi, a booster dozu je do sada primilo 14,28 posto odraslog stanovništva županije, rekao je epidemiolog Dobrica Rončević. Završno je, s dvije doze cjepiva ili jednom dozom Janssen cjepiva, procijepljeno 68,74 odraslih. Raste i broj cijepljenih među mladima između 12 i 17 godina, rekao je Rončević. Upravo među učenicima raste broj zaraženih kovidom. Prošlog tjedna je bio 291 oboljeli učenik, njih je 773 bilo u samoizolaciji, a u samoizolaciji su bila i 42 kompletna razredna odjeljenja.


Trenutno se ispituju uzorci virusa troje oboljelih, za koje postoji visoka sumnja na zarazu omikron varijantom zbog izravnog kontakta s oboljelim. Rezultati sekcvencioniranja bit će poznati idućeg tjedna, no Rončević je pozvao na docjepljivanje i na oprez pri blagdanskim druženjima. Poslušajte izjavu:

Rončević je pozvao na docjepljivanje i na oprez pri blagdanskim druženjima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.