Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ: do kraja godine dom za starije u Delnicama; gerontodomaćice i pomoćnici u nastavi idu dalje

16.01.2023.

12:51

Autor: Neva Funčić

PGŽ zadovoljan podjelom obroka u školama

PGŽ zadovoljan podjelom obroka u školama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U školama Primorsko-goranske županije je prvi tjedan podjele besplatnih marendi prošao odlično, rekla je zamjenica župana Marina Medarić i izvijestila da je ministarstvo odobrilo nova zapošljavanja kuharica. Najavila je i nastavak financiranja pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u učenju.

U drugom polugodištu je za 116 pomoćnika u nastavi za 124 učenika osigrano 692 tisuće eura, izvijestila je Marina Medarić


Ravnatelji 32 osnovne škole kojima je osnivač PGŽ javili su da je priprema i podjela besplatnih obroka za učenike u prvom tjednu nastave prošla bez većih problema. Sve matične škole imaju dobro opremljene kuhinje, a Ministarstvo odgoja i obrazovanja je do petka 13. siječnja odobrilo dodatno zapošljavanje 11 kuharica, dok su još četiri zahtjeva pred odobrenjem, rekla je Medarić.


Pročelnica odjela za socijalnu politiku Dragica Marač izvijestila je da je županija raspisala novi natječaj za sufinanciranje programa pomoći u kući, za što je osigurano 50 tisuća eura. Još toliko novca osigurat će jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru i na kvarnerskim otocima. 


Novac je namijenjen financiranju usluga gerontodomaćica, koje dnevno pomažu pri dostavi lijekova, kućanskim poslovima i održavanju higijene za više od 450 starijih samačkih domaćinstava u Gorskom kotaru, a na području otoka Cresa je osigurana dostava toplih obroka samcima na ruralnim područjima.


Marač je izvijestila i da je 11 tisuća eura osigurano za sufinanciranje plaće logopeda, dok drugu polovicu iznosa zajednički osigurava sedam jedinica lokalne samouprave s goranskog područja.


PGŽ nastavit će i s ulaganjima u nadstandardne usluge u domovima za starije osobe. U ovoj godini je 21 tisuća i 600 eura namijenjeno za dodatne radne djelatnosti, te 17 tisuća eura za edukaciju stručnih radnika u domovima.


U tijeku su i pripreme za izgradnju novih domova u Cresu i Klani, za koje je u pripremi natječaj za idejne i glavne projekte, a dom u Delnicama trebao bi biti u funkciji do kraja godine. Za preinaku zgrade u vlasništvu županije je potrebno 664 tisuće eura, koliko je osigurano u ovogodišnjem proračunu. Dom će biti namijenjen smještaju 35 do 40 nepokretnih i polupokretnih osoba, a organizacijski će biti izdvojena jedinica Doma Kantrida, najavila je Marač. 


Poslušajte izjave:

Medarić o pomoćnicima u nastavi i školskim kuharicama

Marač o domu za starije u Delnicama

Marač o službi za pomoć i njegu u kući

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.