Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:15 / 06.06.2022.

Autor: Neva Funčić

PGŽ: Rastu prihodi, rebalansom najviše na dobitku projekti zdravstva

Rebalans proračuna

Rebalans proračuna

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Proračun Primorsko - goranske županije raste za 127 milijuna kuna, najviše zbog rasta prihoda od poreza. Izvršenje i rebalans proračuna naći će se na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine u četvrtak, 9. lipnja.

Prihodi županijskog proračuna porasli su za 8,3 posto, na 126,9 milijuna kuna, a istovjetan je i rast rashoda, rekao je pročelnik za financije Krešimir Parat. 


Tumači da su prihodi i primici u protekloj godini bili 0,56 posto veći od plana te rezultirali proračunskim viškom od 96,7 milijuna kuna. Najviše su rasli porezni prihodi, što govori o oporavku gospodarstva u drugom dijelu prošle godine, ali i inflatornim kretanjima zbog kojih su rasle plaće.


 No neće sav višak biti preraspodijeljen, dio viška od 57,7 milijuna kuna već je ranije planiran u proračunu, a iznos od 41,7 milijuna kuna ide u rebalans, najviše za projekte zdravstva i novu žičaru na Platku.


Zamjenik župana Vojko Braut naglasio je da je rebalas razvojan i usmjeren u projekte. Iznos za projekt žičare na Platku raste na 13,5 milijuna kuna u ovoj i još tri milijuna u idućoj godini, nastavlja se projekt mreže sanjkališta i kupovine ratraka, ulaganja u dogradnju škole na Rabu te financiranje pomoćnika u nastavi.


Rastu i izdaci za projekte zdravstva: 3 milijuna kuna za pomoć službi hitne medicine, 7 milijuna za fond za zdravstvo, 4,5 milijuna za obnovu zgrade Doma zdravlja u riječkoj ulici Ive Marinkovića, obnovu vodovodne mreže rapske psihijatrije i kupovinu CT-a za opatijsku Thalassotherapiju.


Rastu ulaganja u gradnju centra hitne medicine Rujevica Zapad, izradu dokumentacije za Dom zdravlja Rujevica Istok, idejno rješenje doma zdravlja u Malome Lošinju, obnovu domova za starije, ali i u poticanje poduzetnika. Tu je i novac za nerazvrstane ceste i pomoć za obnovu kazalište zgrade, u iznosu od 600 tisuća kuna.


Jedino što ne napreduje je projekt Mrtvaška. Braut je izvijestio da zbog protivljenja mještana Ilovika još nisu počeli radovi na dogradnji luke Mrtvaška te da su ministar Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, na prošlotjednom sastanku podržali projekt. 


No dogovor da se pokuša razgovarati s predstavnicima MO Ilovik, nije uspio. 

Oni taj poziv za razgovor nisu prihvatili, odnosno, postavili su uvjete koji nama nisu prihvatljivi. Oni smatraju da mogu odlučivati tko će s naše strane prisustvovati razgovoru, što nama nije prihvatljivo. Time su pokazali da ne žele riješiti problem, nego žele da taj projekt propadne.

Vojko Braut

Pred pred županijskim vijećnicima će se ovoga četvtka naći prijedlog povećanja kapaciteta spremišta za naftu u Omišlju, kao dio drugih izmjena Prostornog plana Primorsko-goranske županije. 


Najavljeno proširenje JANAF-a je prethodno odobrilo i Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva, rekao je zamjenik župana Vojko Braut. U prijedlogu je i izmjena statusa brodogradilišta Kraljevica koje postaje državno, izmjena područja sidrišta uz Lošinj te priprema zemljišta za gradnju liječilišta Soline u Dobrinju.


Predsjednik Županijske škupštine Marko Boras Mandić je najavio da će zasjedanje u lipnju i u srpnju biti održano u Opatiji, a u rujnu je sjednica planirana u Ravnoj Gori. Poslušajte:

PGŽ press

press konferencija

press konferencija

Foto: - / pgz.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.