Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počeli upisi u prvi razred: roditelji, javite se u najbližu školu!

21.01.2023.

04:53

Autor: Neva Funčić

škola!

škola!

Foto: - / pixabay

Obavijest za roditelje: u ponedjeljak 23. siječnja počinju prijave za upis djece u prvi razred osnovne škole. Obavezna su pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017. godine te djeca kojoj je lani odgođen upis.


Od 23. do 27. siječnja, škole će primati prijave putem elektronske pošte ili telefona, a prijava treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta ili boravišta uz napomenu da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektronske pošte oba roditelja i brojeve telefona.

Podatak da li se radi o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da, u što je moguće kraćem roku, provedu postupak utvrđivanja stanja djeteta, a radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu, odnosno donošenju odluke o potrebi odgode upisa.


Dijete se može upisati i u školu kojoj ne pripada po upisnom području, ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako se upisuje u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba.


Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se od 31. ožujka do 15. lipnja. Iznimno, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupaju utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole od 15. veljače do 15. travnja .


Više informacija dostupno je u osnovnoj školi prema upisnom području ili na web stranici Primorsko-goranske županije vezanoj za upis u škole.


U školama Primorsko-goranske županije ove jeseni očekuju stotinu prvašića manje nego lani, rekla je pročelnica za školstvo Edita Stilin, a pročelnica za školstvo u Gradu Rijeci Sanda Sušanj očekuje rast broja prvašića u gradskim školama. Poslušajte i saznajte više:

Stilin o upisima prvašića

Sanda Sušanj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.