Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poznati biolog i ornitolog dr. Goran Sušić odlazi u misiju u Amazonu

14.06.2017.

15:58

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dr. Goran Sušić, biolog i ornitolog, odlazi u misiju uspostave zaštićenog rezervata u Amazoni, uz rijeku Momon, kako bi se zaštitila Amazona i njene biljne i životinjske vrste. Bit će to prvo zaštićeno područje u tom dijelu Amazone.

Na poziv neprofitne organizacije "Rio Momon Conservation Association", čija je misija zaštititi dio šume u Amazoni uz rijeku Momon i proglasiti ga zaštićenim rezervatom, dr. Goran Sušić pridružit će im se za nekoliko dana kako bih vodio ornitološka istraživanja, ali i program zaštite prirode u postupku uspostave rezervata i nakon toga.

Bit će to prvo zaštićeno područje u tom dijelu Amazone, a činit će koridor između postojećih rezervata Allpahuayo Mishana National Reserve i Alto Nanay-Pintuyacu Chambira Regional Conservation Area, što je nužno krupnim predatorima poput jaguara, kako bi se osigurao njihov dugoročni opstanak.

Cilj je uspostaviti zaštićeno područje šume uz rijeku Momon koje će osigurati dovoljno veliki prostor za obitavanje harpija i drugih velikih orlova, američkih lešinara i kraljevskog kondora, čime će se osigurati i uvjeti za obitavanje svih ostalih ptica kojima trebaju ta staništa, kao i njihova plijena. 

U Peruu, nakon Kolumbije, obitava najveći broj vrsta ptica na svijetu. Od tisuću i 825 vrsta, njih 105 endemično je i ne živi nigdje osim u Peruu.

"Veselim se i ponosan sam što ću svojim iskustvom u zaštiti prirode moći doprinijeti zaštiti Amazone i njenih biljnih i životinjskih vrsta", rekao je dr. Sušić. 

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.