Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednički izbori: do 16.30 glasovalo 36,36%

28.12.2014.

16:57

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove snježne nedjelje Hrvatska bira predsjednika države. Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati već od 20 sati, jedan sat nakon zatvaranja birališta. Do 16.30 glasovalo je 36,36% birača, objavio je DIP.

U Primorsko-goranskoj županiji do 16.30 glasovalo je 34,44% birača, a u Rijeci 35,43%.

Detaljnije informacije o odazivu birača možete pronaći ovdje.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Među gradovima najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto). Odaziv je bolji nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg koji i dalje pada. Prije pet godina odaziv je bio 33 posto. 

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate. 

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.