Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijatelji životinja: Petarde su zabranjene, slavite i bez vatrometa

27.12.2021.

10:56

Autor: Hina

Prijatelji životinja: Petarde su zabranjene, slavite i bez vatrometa

Prijatelji životinja: Petarde su zabranjene, slavite i bez vatrometa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prijatelji životinja podsjetili su u ponedjeljak da je korištenje petardi potpuno zabranjeno te apelirali na građane da ne koriste ni druge vrste pirotehnike. Gradske vlasti pozvali su da odustanu od novogodišnjih vatrometa.

Apsurdnim su ocijenili to što je dopušteno korištenje pirotehnike od 27. do 30. prosinca, kada se ništa ne slavi te zamolili građane da ne koriste ni dopuštena pirotehnička sredstva poput raketa i vatrometa jer i to uznemiruje ljude i životinje te zagađuje zrak i okoliš.


Koliko je opasna sva pirotehnika govori aktualni događaj kada su vatrogasci u posljednji tren spriječili mogući požar stana u Zagrebu, nakon što je ubačena raketa uzrokovala požar na balkonu, podsjetili su. Naveli su i da je maskirani nepoznati počinitelj ubacivanjem petarde, unatoč tome što su zabranjene, zapalio kontejner te da je u susjednoj Srbiji jaka petarda raznijela ruku 14-godišnjoj djevojčici.


"Kao i ranijih godina, svjedočimo i mnogim slučajevima psihičkih šokova, stradavanja i bježanja životinja zbog buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Prema podacima iz Italije, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi", upozorili su Prijatelji životinja. Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca, dok iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide, a mogu oštetiti i ljudski vid.


"Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu", poručili su Prijatelji životinja. To su, kažu, prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave.


Prijatelji životinja građane su pozvali da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave svako korištenje zabranjenih petardi i redenika. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.