Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prikupi smeće u plavu vreću i "zaradi" nagradu

17.05.2014.

19:56

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološkom akcijom u Vrbniku na Krku još je jednom testirana Plava vreća - projekt koji će povezati turizam i ekologiju na Krku i Rabu. Turisti će u posebno označene plave vreće prikupljati otpad s plaža i za to dobiti nagradu od sponzora projekta.

Volonteri udruge Obala naših unuka čistili su, nakon sudjelovanja u Zelenoj čistki i Plavoj čistki zadnjih tjedana, područje Vrbnika. I na tom dijelu otoka Krka može se na obali naći puno naplavnoga smeća - boca, limenki, vreća, konopa, ali i onoga što nesavjesni kupači ili šetači ostave za sobom na plažama. 

Kako bi se potaknulo turiste i lokalno stanovništvo da čiste i čuvaju svoj okoliš, u ovom slučaju more, Obala naših unuka pokrenula je projekt Plava vreća koji će 1. lipnja početi na Krku i Rabu. Riječ je o povezivanju turizma i ekologije i to tako da svatko tko dolazi na plažu može nabaviti plavu plastičnu vreću i u nju prikupljati otpad.

Za svaku napunjenu vreću ostavljenu na za to određenim mjestima, volonter će dobiti nagradu koju sam može izabrati. Nagrade osiguravaju sponzori - ugostiteljski, turistički i kulturni objekti te svi koji mogu ponuditi neki svoj proizvod.

Prije svega, volonter svoju vreću mora registrirati - pametnim telefonom, SMS-om ili na portalu bluebag.hr. Kada operater na odlagalištu otpada zaprimi napunjenu vreću, volonteru stiže potvrda kojom može preuzeti svoju nagradu.

Vreće su spremne, sustav registracije isproban i projekt može zaživjeti. Još se traže sponzori koji bi uz udrugu Obala naših unuka te krčka i rapska komunalna poduzeća te turističke zajednice podržale Plavu vreću i tako promovirali svoj proizvod ili uslugu među turistima. Sve detalje o sudjelovanju, bilo kao volonter, bilo kao sponzor možete pronaći na internetskoj stranici Plave vreće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.