Hrvatski radio

Radio Rijeka

Račić raskinuo suradnju sa Štimcem, Centar se priprema za prijevremene izbore u Rijeci

03.10.2022.

12:33

Autor: Neva Funčić

Marin Račić

Marin Račić

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Stranka Centar u riječkom gradskom vijeću raskida suradnju s Nezavisnom listom Davora Štimca, objavio je potpredsjednik te stanke, riječki vijećnik Marin Račić. Najavio je da će na mogućim izvanrednim izborima u Rijeci biti protukandidat sadašnjem gradonačelniku Marku Filipoviću, koji od početka mandata nema potporu većine u vijeću.


Potpredsjednik stranke Centar i riječki vijećnik Marin Račić u Gradsko vijeće Grada Rijeke ušao je na Nezavisnoj listi Davora Štimca, s kojim raskida suradnju.


"Kandidati Centra su na prošlim lokalnim izborima na gradskoj i županijskoj razini bili na zajedničkim listama NL Davora Štimca i Ive Rinčić, no sada je vrijeme da nastavimo svatko svojim putem", rekao je Račić koji raskid naziva gentelmanskim dogovorom. 


Najavio da će u Gradskom vijeću nastaviti kao vijećnik bez kluba te da se stranka Centar priprema za samostalan nastup na mogućim prijevremenim izborima u Rijeci.


Istaknuo je gradonačelniku Marku Filipoviću od početka mandata za svaku odluku treba dodatna ruka potpore, jer nema konstitutivnu većinu. Primjer su odluke o spajanju Autotroleja i Rijeka Plusa kada mu je ruku dao HDZ ili prodaja Žabice kada je ruku spasa dodao Most, dok je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kod glasanja o ostavci intendanta Zajca na vlastiti zahtjev, SDP ostao sam, bez potpore koalicijskih partnera. 


Stoga bi prijevremeni izbori bili dobrodošli da se izbjegne politička trgovina pri svakoj važnijoj odluci u gradu koji stagnira, rekao je Račić. Najavio je da će se u tom slučaju samostalno kao kandidat Centra kandidirati za gradonačelnika Rijeke.


Vjerojatnije je da prijevremenih izbora neće biti, jer to ne želi ni pozicija ni opozicija, dodao je Račić te ustvrdio da će Centar i nadalje podržavati odluke dobre za grad, a one loše argumentirano kritizirati.


Poslušajte press konferenciju Marina Račića:


Račić raskinuo suradnju sa Štimcem, Centar se priprema za prijevremene izbore u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.