Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: Manje od 10 posto korisnika nezadovoljno socijalnim naknadama

12.11.2014.

14:05

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci provedeno je istraživanje učinkovitosti gradskog socijalnog programa te je na kolegiju gradonačelnika najavljeno donošenje nove Odluke o socijalnoj skrbi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je stopa teške materijalne deprivacije u 2012. godini iznosila 15 posto. To se odnosi na kućanstva koja si ne mogu priuštiti najmanje četiri od devet Eurostatovih mjerila za siromaštvo: plaćanje kredita i/ili režija, ogrjev, iznenadne troškove, meso, ribu ili odgovarajuću proteinsku hranu svaki drugi dan, najmanje tjedan dana odmora izvan mjesta stanovanja, automobil, perilicu rublja; TV u boji i telefon.

Za zaštitu 10.292 socijalno ugrožena Riječana, prošle godine je iz proračuna utrošeno gotovo 3 milijuna kuna. Među njima je 63 posto žena, prosječna dob je 46 godina, 48 posto ih je radno nekativno, 31 posto nezaposleno, a čak 21 posto ih radi i prima plaću. Svi zadovoljavaju neki od gradskih uvjeta za dobivanje pomoći.

Istraživanjem je obuhvaćeno 800 Riječana u dobi od 19 do 88 godina koji gradsku socijalnu pomoć primaju dulje od 5 godina. Nastojalo se ispitati zadovoljstvo gradskim socijalnim mjerama, od kojih se neke mogu svrstati u mjere sprječavanja siromaštva prema Eurostatovim kriterijima.

Najzadovoljniji su naknadom za podstanarinu, školsku marendu i produženi boravak, jaslice ili vrtić te poklon-bonom za školske udžbenike. 

Naknadama je nezadovoljno manje od 10 posto korisnika, i to najviše onima za javni prijevoz, podstanarinu i električnu energiju - jer ih smatraju nedovoljnima. 

Gradsko vijeće uskoro će donijeti novu Odluku o socijalnoj skrbi, a u tijeku su i e-konzultacije na koje gradonačelnik Vojko Obersnel poziva sve zainteresirane te dodaje da se „socijala" neće smanjivati. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.