Hrvatski radio

Radio Rijeka

Roditelji protiv odluke o manjim subvencijama za privatne vrtiće

06.11.2014.

12:32

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Roditelji iz Rijeke, čija djeca idu u vrtiće drugih osnivača, ogorčeni su odlukom gradonačelnika Vojka Obersnela da smanji subvencije djeci koja ne idu u gradske vrtiće, rekli su predstavnici Udruge "Vrtić za sve".

Zahtjev za izjednačavanjem subvencija za svu vrtićku djecu na području Rijeke nije prihvaćen, uz obrazloženje da Grad ne može utjecati na cijenu vrtića drugih osnivača. 

Problem je u tome, tvrde u Udruzi, što je ekonomska cijena gradskih vrtića veća no u vrtićima drugih osnivača. Cilj je Udruge da Grad Rijeka istim iznosom subvencionira svu vrtićku djecu.

Nema zakonske obveze sufinanciranja vrtića drugih osnivača iz proračuna jedinica lokalne samouprave, priopćili su iz Ureda Grada. Napominju da je, prema Zakonu o predškolskom odgoju, osnivač dječjeg vrtića dužan osigurati sredstva za rad isključivo vrtića kojem je osnivač - a u Gradu Rijeci to je Dječji vrtić Rijeka.

Grad Rijeka već 15 godina sufinancira vrtiće drugih osnivača, a za devet privatnih vrtića i 380 njihovih polaznika ove je godine osigurano 3 milijuna i 700 tisuća kuna, iako za to nema zakonske obveze, naglašeno je u priopćenju iz Ureda Grada. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.