Hrvatski radio

Radio Rijeka

Siromašna siva svakodnevica može biti ljepša

17.10.2014.

11:58

Autor: L. Domijan Fišter / O. Vinković / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Ujedinjeni narodi su još 1993. godine odlučili da moto dana bude solidarizacija s osobama u potrebi radi smanjenja siromaštva u svim zemljama svijeta. U Rijeci je danas predstavljen novi broj ''Uličnih svjetiljki'', a podsjećamo i na potrebe Socijalne samoposluge.

Siromaštvo se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, a globalni je problem današnjice. 

Hrvatska se već petu godinu suočava s gospodarskom krizom i recesijom, od posljedica najviše stradavaju najosjetljivije skupine u društvu: broj djece koja ovise o socijalnoj pomoći unazad dvije godine povećao se za 10 posto, više od 50 posto umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne mirovine - 2.205,63 kune u svibnju 2013. U okviru EU Hrvatska je na petom mjestu najsiromašnijih, iza Bugarske, Rumunjske, Španjolske i Grčke. 

U doba kada sve više ljudi živi na rubu egzistencije i treba pomoć u osnovnim potrepštinama Socijalna samoposluga Kruh svete Elizabete na Brajdi, u Rijeci, još se jednom obraća javnosti za pomoć. Pozivaju građane da prema svojim mogućnostima pomognu u higijenskim potrepštinama, brašnu, mlijeku, dječjoj prehrani i pelenama za najmlađe.

Želite li pomoći, samoposluga se nalazi na placi na Brajdi broj 7, a pomoći svojim donacijama u hrani i higijenskim potrepštinama možete i danas  do 21 sat.

Gubavci naših dana, potraga za smislom, uzori i resocijalizirani, samo su neke od rubrika novog broja časopisa Ulične svjetiljke. U prodaju je jutros krenulo 20 tisuća primjeraka novog broja, a od toga 10 tisuća na riječke ulice. Po cijeni od osam kuna ih prodaju beskućnici, a polovica od toga ide svakom uličnom prodavaču. U Rijeci ih ima 24, a jedan od njih je i Fatmi Berisha:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.