Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stali radovi na dogradnji rafinerije u Urinju, rumunjski radnici traže zaostale plaće

28.11.2022.

12:06

Autor: Neva Funčić

Radnici trebaju novac, kaže transparent rumunjskih radnika u Urinju

Radnici trebaju novac, kaže transparent rumunjskih radnika u Urinju

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Ispred Inine rafinerije u Urinju u ponedjeljak je održan miran prosvjed na kojem je više od pedeset radnika iz Rumunjske tražilo hitnu isplatu triju zaostalih plaća. Radnici su prekinuli rad na projektu dogradnje rafinerije vrijednom više od četiri milijarde kuna, što ga sada dovodi u opasnost, upozorio je njihov riječki odvjetnik Marko Hrstić.


Iz INA-e su naveli kako nisu ni na koji način odgovorni za rješavanje problema rumunjskih radnika.

Riječ je o zaposlenicima tvrtke IGW Proiect Internacional, koje je angažirala rumunjska tvrtka kći austrijskog podizvođača radova koji je pred bankrotom.


Nositelj projekta dogradnje Inine rafinerije je talijanska tvrtka KT - Kinetics Technology sa sjedištem u Rimu, koja je kao jednog od glavnih podizvođača angažirala austrijsku tvrtku Christof Industries Global GmbH sa sjedištem u Grazu, koji je preko rumunjske trvtke kćeri JCR Christof Services angažirala rumunjske radnike.


Austrijska tvrtka je u financijskim poteškoćama i neisplaćeni dug prema rumunjskim radnicima se od kolovoza popeo na više od milijun eura, rekao je njihov riječki odvjetnik Marko Hrstić


Radnicima je dvije zaostale plaće isplatila rumunjska agencija za zapošljavanje, no za još dvije je aktualan dug, iako su oni mjesecima izvršavali svoje obveze, rekao je odvjetnik te prenio najnovija saznanja da je tijekom proteklog vikenda nad austrijskom tvtkom pokrenut predstečajni postupak.


Rekao je da su o trenutnoj situaciji izvijestili glavnog nositelja projekta i Inu kao investitora projekta modernizacije i nadogradnje rafinerije nafte Rijeka, jer obustavljanje radova na projektu vrijednom oko četiri milijarde kuna dovodi u pitanje rokove najavljene za lipanj 2023. godine.


Prije odvjetnika Hrstića poslušajmo i neke od zaposlenika IGW Proiecte Internationala, Giuseppea Basilea, Sorina Busua i Birzana Cipriana:

Rumunjski radnici:

Odvjetnik Hrstić:

INA kao odgovoran investitor, uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova i očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku, rekla je voditeljica projekta dogradnje rafinerije Vedrana Janjić, poslušajte:

Vedrana Janjić: Pokušavamo naći rješenje s glavnim izvođačem koji je jedini odgovoran za rješavanje tog problema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.