Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stipan Jonjić vodi centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva

10.11.2014.

17:23

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Među sedam znanstvenih centara izvrsnosti, što su danas proglašeni u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, našao se i jedan u Rijeci, na Medicinskom fakultetu - vodit će ga profesor Stipan Jonjić.

Jedan od dvaju centara izvrsnosti u Hrvatskoj za biomedicinske znanosti jest Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva koji će voditi prof. dr. sc. Stipan Jonjić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Uz ovaj riječki, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj proglasilo je danas još šest takvih centara: u prirodnim, biomedicinskim, društvenim i humanističkim znanostima. 

Zadaće znanstvenih centara izvrsnosti su unaprijediti hrvatsku znanost i jače je uključiti u Europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima Europske unije i drugim međunarodnim programima. Trebaju dati i novu znanstvenu kvalitetu koja je iznad pojedinačnih individualnih znanstvenih rezultata te povezivati inovativne znanstvene timove s gospodarstvom i javnim subjektima.

Postupak osnivanja znanstvenih centara izvrsnosti pokrenut je krajem 2012. godine. Strogom međunarodnom selekcijom i recenziranjem te naknadnim ujedinjavanjem više timova sa sličnim interesima u jedinstvene skupine, dobiveno je sedam danas proglašenih znanstvenih centara izvrsnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.