Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šumari i sjekači na ispomoći Goranima

22.04.2014.

15:05

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog teških posljedica ledoloma što ga je zimus na šumskom bogatstvu Gorskog kotara prouzročila ledena kiša na sanaciji su, osim goranskih, angažirani i šumari iz drugih dijelova Hrvatske. 60 do 70 grupa radi na terenu i one dnevno doznačuju desetak tisuća kubika oštećene drvne mase.

U povodu Dana planeta Zemlje predstavnici Hrvatskih šuma u Delnicama su predstavili plan sanacije šteta koje je na šumskom bogatstvu Gorskog kotara zimus prouzročila ledena kiša. Rukovoditelj proizvodnog odjela Uprave Hrvatskih šuma u Delnicama Denis Štimac ističe da je uz ispomoć tridesetak šumarskih inženjera iz drugih dijelova zemlje gotovo udvostručen raspoloživi broj ljudi koji, u sklopu prvog dijela sanacije, doznačuju oštećenu drvnu masu da bi dobili podatke o količini stabala što ih treba posjeći. To je velik i opasan posao, ističe Štimac, jer je kretanje terenom otežano zbog velikog broja srušenih i polomljenih stabala.

Goranski šumari nisu sami ni pri izvlačenju oštećenih stabala iz šume. U ispomoć je stiglo pedesetak radnika-sjekača i dvadesetak šumskih, zglobnih traktora. Vjerojatno će u Gorskom kotaru i ostati najmanje još mjesec dana. Neke će dijelove šume trebati iznova pošumljavati, ali priroda će se, vjeruje Štimac, velikim dijelom obnoviti i sama jer je prošlogodišnji urod bukovog, jelovog i smrekovog sjemena bio izuzetno dobar.

U Gorski kotar uskoro bi trebale biti dopremljene i šumske žičare te druga dodatna mehanizacija namijenjena izvlačenju stabala s teško pristupačnih terena. Javlja Nenad Lučić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.