Hrvatski radio

Radio Rijeka

TIBO u blokadi - prijete penali iz štetnog ugovora?!

15.07.2014.

17:03

Autor: Z. Kleva / O. Vinković / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Račun društva 3. maja TIBO od jutros je u blokadi Porezne uprave radi neplaćenih doprinosa. Predsjednik Nadzornog odbora TIBO d.d. Hrvoje Burić upozorio je danas i na još jednu opasnosti koja prijeti opstanku društva s devedeset zaposlenih. Riječ je o poslovnom ugovoru TIBO-a s tvrtkom Rektor d.d. iz Rijeke za koji je sumnja da je poguban za TIBO. S novinarima su danas razgovarali i sindikalni predstavnici TIBO-a. Tijekom poslijepodneva očitovanje je medijima poslao i bivši direktor TIBO-a Kristijan Cvjetović.

Ugovorom koji je 5. lipnja s tvrtkom Rektor sklopio smijenjeni direktor Kristijan Cvjetović Nadzorni odbor upoznat je dan nakon što je smijenio tog direktora - 1. srpnja. Odmah se posumnjalo da se radi o kaznenom ugovoru za TIBO i namjeri štete. Naime, upozorava predsjednik NO 3. maj TIBO Hrvoje Burić, samo tvrtka TIBO mora platiti odštetu od pet posto ukupne cijene posla od oko 8 milijuna eura u slučaju da ne izvrše obveze.

Za tvrtku Rektor opasnosti nema! Naprotiv, njoj se pogoduje u svakom pogledu. Prekrše li se uvjeti ugovora, Rektor ga ima pravo raskinuti, primjerice, ako u TIBO-u dođe do promjene upravljačke strukture. To znači da već navedenom smjenom direktora tvrtka Rektor ima pravo na nadoknadu osam milijuna eura. U slučaju prezaduženosti TIBO-a, a to je već danas slučaj jer je u blokadi, Rektor ima pravo raskida ugovora i naplate kazne.

Sve to navelo je Nadzorni odbor da o ugovoru izvijesti policiju, Poreznu upravu i Državno odvjetništvo kojima je zadaća štititi državnu imovinu. Pozvali su mjerodavne institucije da brzo interveniraju i spriječe propast tvrtke, jer već sutra slijedi daljnja blokada računa od pola milijuna kuna. 

Bivši direktor TIBO-a Kristijan Cvjetović u očitovanju poslanom medijima podsjeća da je ugovorom između TIBO-a i Rektora naručeno 1500 LNG tankova. Tankove treba isporučiti u roku od pet godina, a vrijednost posla je 157,5 milijuna eura, što predstavlja povećanje godišnjih prihoda TIBO-a za 10 puta i samostalno osigurava TIBO-u dostatan prihod za podmirivanje svih obveza, stoji u priopćenju.

Nejasno je, misli Cvjetović, iz kojeg razloga predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Burić nastoji svim silama onemogućiti nastavak ugovorene proizvodnje te razvoj i napredak TIBO-a. Odgovor Cvjetović traži vezano uz činjenicu: da je Hrvoje Burić u rodbinskim odnosima sa suvlasnikom zemljišta koje graniči s TIBO-om. Možda, zaključuje nekadašnji direktor TIBO-a: osim skupljanja jeftinih političkih bodova ovakvim postupanjima želi ostvariti i neke osobne imovinske interese.

Povodom blokade računa TIBO-a s novinarima su se sreli i predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a u njihovo ime govorio je Rajko Kutlača. Na konferenciji za novinare Hrvoja Burića bio je Zdravko Kleva. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.