Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko (ne) kosi riječko gradsko zelenilo?

01.05.2014.

16:02

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pauzama između kiša ovih se dana iz privatnih vrtova redovito čuju zvuci kosilica. No, javno zelenilo u Rijeci pruža drukčiju sliku.

Građani su nezadovoljni zaraslim površinama i pitaju gdje su ona vremena dok su bili Parkovi i nasadi? Je li djelatnika Komunalnog društva Čistoća premalo i znaju li se oni uopće baviti zelenilom? 

Zbog učestalih poziva i kritika, na internetskim stranicama Komunalnog društva Čistoća počeli su objavljivati raspored košenja trave. U Gradu kažu da su godišnje predviđene tri košnje, a dodatne se provode ovisno o intenzitetu rasta trave.

Tri košnje bi trebale biti dosta za manje kišnju godinu, a svaka dodatna košnja traži i dodatni novac te angažiranje vanjskih ekipa jer ih Čistoća ima samo pet. Trava ubrzano raste jer je bila topla zima, a sad je velika kiša i jako zatopljenje, pa je intenzitet rasta puno veći od očekivanog, tvrdi pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević.

Te ekipe kose samo gradske zelene površine, no na području grada ima i zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Od tih područja kose samo ono na Podvežici jer se tamo kreću građani s kućnim ljubimcima. Pročelnica Miličević kaže da postoji i velik broj zgrada čije se okućnice hortikulturno uređuju, a zapravo ne bi trebale. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.