Hrvatski radio

Radio Rijeka

Travarica: medvjeđi luk kao prirodni antibiotik

15.04.2025.

11:40

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Medvjeđi luk

Medvjeđi luk

Foto: Martina Bogdanić / /

Samoniklo zeleno bilje što jača i čisti organizam idealno je za proljetni preporod. Jedna takva biljka je medvjeđi luk, čije blagodati u još jednoj Travarici otkriva travarka i fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić.

Ipak - kada je u pitanju medvjeđi luk, u branju je potrebno biti jako oprezan i iskusan. Zašto je tome tako? Zato što su često staništa medvjeđeg luka i njemu sličnog, ali otrovnog, mrazovca - pomiješana. Nemojte se sa sigurnošću tvrditi da "znate čisto stanište" jer je u pitanju šuma, odnosno priroda, kaže Martina Bogdanić i dodaje da ako je ove godine "čisto", ne znači da na godinu sigurno neće na tom mjestu niknuti i poneki mrazovac, što se često događa. 


Upravo zato Martina Bogdanić naglašava veliku važnost obuke o samoniklom bilju na terenu jer ništa ne može zamijeniti učenje o biljci na njenom prirodnom staništu.


Medvjeđi luk, poznat i kao srijemuš, okusom podsjeća na češnjak, aromatičan je, sočan i jednostavno – nenadmašan. I miris mu je toliko izrazit (osobito u rano proljeće, dok je biljka još mlada) da ga je teško prikriti.


Unatoč tome, ovo zeleno divlje blago treba konzumirati, i to s dobrim razlogom. Prepun je minerala, vitamina (osobito C) i beta-karotena, a na glasu je i kao prirodni antibiotik. Više o njemu saznajte u emisiji "Travarica":

Travarica: medvjeđi luk

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.