Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trbušna plesačica Sara Saršon: Reagiram na neznanje, branim svoju umjetnost

20.10.2018.

13:06

Autor: Matea Krmpotić

Sara Saršon (Foto: privatni album)

Sara Saršon (Foto: privatni album)

Foto: - / -

Na Kaf'e Radio Rijeke svratile su sestre Saršon - Sara i Sena - trbušne plesačice koje je javnost upoznala na nedavnom nastupu u šou "Supertalent". Sara se bavi orijentalnim plesom već 13 godina, a u tu priču povukla je i svoju mlađu sestru Senu.

Naravno, u emisiji su se dotakle i nedavnoga nastupa na Supertalentu koji je izazvao reakcije - prvo u žiriju, a onda i u hrvatskoj javnosti. 

"Za početak, trebalo bi reći nešto o kratkoj povijesti. Za trbušni ples se ne zna točno kada je nastao, prije više tisuća godina. Nastao je na područje Sjeverne Afrike, arapskih zemalja i Turske. Plesao se isključivo zbog ženinog zadovoljstva, a ne zbog onoga o čemu danas postoje predrasude - da je to ples za muškarce, odnosno da bi se njih animiralo i zabavilo", objašnjava nam trbušna plesačica Sara Saršon.

"Ja sam pak trbušni ples zavoljela putem sestre, naravno. Ona se prva profesionalno počela baviti time, a onda sam i ja tim putem", kaže Sena Saršon. "Morala sam ju povući", kroz smijeh dodaje starija sestra Sara.

Sarin nastup na "Supertalentu" izazvao je brojne reakcije. Operna pjevačica Martina Tomčić rekla je da nije bilo dovoljno trbušnoga plesa, već da je sva pozornost otišla na sablje.

"Točka je zamišljena kao ples sa sabljama. Balansiram sablje dok plešem trbušni ples. Neki iz žirija to nisu prepoznali, ali to je trebala biti njihova domaća zadaća, da se obrazuju o tome. Pa sam ih ja morala uputiti u tehniku i ples. Nisam mogla šutjeti. Naravno da je pozornost trebala biti usmjerena na sablje jer je to ples sa sabljom. Tu je bilo puno teških izolacija i trbušnoga plesa, ali neki nisu prepoznali. Nisam mogla ne reagirati na neznanje žirija; morala sam i htjela obraniti svoju umjetnot i sebe. Imam mikrofon, neću šutjeti", govori Sara.

"Jedina sličnost sa mnom i razjarenim bikom je što sam bik po horoskopu", kaže nasmiješena Sara i dodaje da loše energije uopće nije bilo jer je cijelo vrijeme bila nasmiješena.

"Nastup je bio prekrasan. Sve je bilo na mjestu. Sara nije bila nekulturna; prezentirala je i branila svoj talent. I javnost je to prepoznala", komentira Sena.

Sena Saršon asistentica je u Sarinom studiju trbušnoga plesa. Možda će čak ići istim putem kao i sestra, koja se formalno obrazuje. Oduvijek su jedna drugoj podrška; Sena prati Saru na svim nastupima, snima ju i slika, a Sara se nada da će i Sena njenim putem.

"Što se tiče planova - mislim da ćemo se prijaviti iduće godine na 'Supertalent'. Jedva čekamo!", zaključuju sestre Saršon kroz smijeh.

Poslušajte zanimljiv razgovor o trbušnom plesu, nastupu na "Supertalentu" i reakcijama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.