Hrvatski radio

Radio Rijeka

Turistički rezultati u PGŽ nadmašili pretpandemijske rekorde, hit je Gorski kotar

09.01.2023.

14:29

Autor: Neva Funčić

Gorski kotar bike tour (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gorski kotar bike tour (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Turistički rezultati u Primorsko-goranskoj županiji nadmašili su rekordne brojke iz 2019. godine, a posjet Gorskom kotaru veći je za čak 15 posto, rekao je na redovnoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina.

Delničko klizalište ove se zime pokazalo kao hit. Zabilježeno je čak 20 posto više posjeta u zimskoj sezoni u kojoj nije bilo snijega na skijalištima, rekao je Zlatko Komadina.


Da Gorski kotar ide krupnim turističkim koracima naprijed pokazuje turistički promet koji je porastao za 15 posto u odnosu na lanjsko razdoblje. Isto se događa i s Rijekom koja je zabilježila porast od deset posto. 


Prema rezultatima smo ukupno na 101 posto u odnosu na 2019. godinu, što se tiče komercijalnog smještaja, ali je to nešto manje kada se doda nekomercijalni smještaj, odnosno ne prijavljivanje u obiteljskim kućama, tj. vikendicama, rekao je župan koji smatra da je nužna izmjena zakonskih rješenja koja bi regulirala prijavu gostiju u nekomercijalnom smještaju.


Inače, u PGŽ je tijekom adventskih dana, od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. godine, zabilježeno 38 tisuća dolazaka, 123 tisuće noćenja i 40 tisuća turista. 


Realizacija je nadmašila očekivanja za tri tisuće dolazaka i noćenja, 20 posto više u odnosu na prošlogodišnji i osam posto više dolazaka i dva posto više noćenja u odnosu na advent 2019./2020., zaključio je župan. Poslušajte izjavu:

Komadina o rastu turističkog prometa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.