Hrvatski radio

Radio Rijeka

U desetak dana u PGŽ 19 naleta na divljač, šteta na vozilima skoro 100.000 kuna

09.11.2022.

12:58

Autor: HINA

Divljač na cesti

Divljač na cesti

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Od početka studenoga, dakle u desetak dana, primorsko-goranska policija bilježi ukupno 19 naleta na divljač, pri čemu štetu na vozilima procjenjuje na skoro 100.000 kuna.

Životinje na cesti - oprez vozači, poručili su u srijedu iz policije te istaknuli kako ni u jednom od ovih 19 slučajeva nije bilo ozlijeđenih osoba, ali materijalnu štetu ukupno procjenjuju na oko 96.000 kuna. 


Većinom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači te divljim svinjama na području Pasjaka, Matulja, Muna, Permana, Viškova, Drenove, Kostrene, Bakra, Jadranova, Čabra i Delnica. 


U cilju prevencije, policija poziva vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja, posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice. 


Napominju da vozač koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja. 


Isto se odnosi i na vozače koji nisu postupali po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). 


Protiv takvih vozača pokrenut će se prekršajni postupak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.