Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci jača malo i srednje poduzetništvo: 2,9 posto više zaposlenih

20.10.2014.

14:40

Autor: Saša Vuksan, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na početku stručnog skupa "Poslovni uzlet", što ga u Rijeci uz potporu grada i županije organizira "Poslovni dnevnik", proglašeni su najbolji mali i srednji izvoznici iz jadranske Hrvatske i istaknuti prvi znakovi oporavka tog dijela poduzetništva u kojem nastaje pola hrvatskog BDP-a i 44 posto izvoza.

Sa sjevera jadranske Hrvatske najbolje je poduzeće Maslinica hoteli i resort iz Rapca, a s juga proizvodno poduzeće Knauf iz Knina. Riječkim je poduzetnicima pak obećana bolja budućnost koja će iskoristiti prednosti riječkog prometnog pravca što je lani ušao među deset najvažnijih u Europi.

Poslovni uzlet Rijeke četvrti je od pet regionalnih konferencijsko-edukativnih skupova u sklopu ovogodišnjeg projekta namijenjenog malim i srednjim poduzetnicima, koji će završiti velikom nacionalnom konferencijom početkom prosinca u Zagrebu. Sudionicima nudi besplatna predavanja i radionice za unapređenje poslovanja te promovira najuspješnije izvoznike. Organizira ga Poslovni dnevnik u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.

U Rijeci se zadnjih godina promijenila struktura gospodarstva - glavninu više ne čine velika industrijska postrojenja, već upravo mali i srednji poduzetnici. Broj poduzetnika lani je povećan za 3,3 posto, a zaposlenih za 2,9 posto. Iz toga vidimo da se upravo mali poduzetnici najbolje prilagođavaju promjenama na tržištu, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel otvarajući Poslovni uzlet Rijeke u HKD-u na Sušaku. 

Mali i srednji poduzetnici čine više od polovice BDP-a, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, a ove ih se godine podupiralo s 330 milijuna kuna - od čega su 22 milijuna uložena u Primorsko-goransku županiju. Ministar je najavio i nekoliko novih programa potpore te nove oblike kreditiranja. Za kraj godine najavljuje dosad najveći natječaj za poticanje malog i srednjeg poduzetništva vrijedan dvije milijarde kuna.

Tim će se natječajem, među ostalim, poticati i projekti inkubatora jedinica lokalne i regionalne samouprave. Jedan takav inkubator ima i Rijeka: Startup inkubator, kroz koji su do sada prošle dvije generacije korisnika, predstavio je riječki gradonačelnik kao primjer dobre prakse. Za malo i srednje poduzetništvo na riječkom području, smatra Obersnel, niz će prilika stvoriti izgradnja novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali vrijedna 70 milijuna eura te ulaganja u rekonstrukciju pruge.

Saša Vuksan izvještava o Poslovnom uzletu Rijeke i razgovara s voditeljem poslovanja već nagrađivane Maslinice Alanom Zahtilom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.