Hrvatski radio

Radio Rijeka

Udruga poslodavaca u zdravstvu podržala odluku Uprave KBC Rijeka o otkazima na onkologiji

23.08.2022.

14:53

Autor: Hina

KBC Rijeka

KBC Rijeka

Foto: HTV / HRT

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske UPUZ) podržala je u utorak odluku ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića o tri otkaza ugovora o radu u toj zdravstvenoj ustanovi nakon neodgovorno ponašanje i komunikacije bivših zaposlenica, koja uključuje manipulaciju onkološkim pacijentima.

UPUZ osuđuje komunikaciji bivših zaposlenica na konferenciji za medije u ponedjeljak u svrhu napada na ravnateljstvo i ravnatelja KBC-a Rijeka, na kojoj su bili i onkološki pacijenti, koji se vežu za svoje medicinsko osoblje. Podsjećaju kako je ranije Ravnateljstvo KBC-a Rijeka utvrdilo da su na onkološkom odjelu Klinike pronađeni posebno skupi lijekovi s isteklim rokom trajanja u vrijednosti većoj od četiri milijuna kuna. "Smatramo da je riječ o vrlo neodgovornom ponašanju, a potencijalno i zakonom kažnjivom djelu te da je počinjena materijalna šteta ne samo KBC-u Rijeka već i cjelokupnom zdravstvenom sustavu, kao i građanima".


Nedopustivo je da lijekovi propadnu i da im istekne rok, te da se potom drže na odjelu, bez obzira na obrazloženje da je riječ o personaliziranoj terapiji, jer takvi lijekovi moraju biti vraćeni u bolničku ljekarnu u primjerenom vremenu, kažu u UPUZ-u.


Istilu i kako je potpuno neopravdano držanje bilo kakvih alkoholnih pića na odjelu, neprimjerenom ocjenjuju izjavu da se alkoholna pića poklanjaju tehničkom osoblju, jer alkoholnim pićima nije mjesto u zdravstvenim ustanovama. UPUZ je stoga pozvao Ministarstvo zdravstva da iskaže potporu ravnatelju u daljnjem uređenju poslovanja KBC-a Rijeka, a institucije da neovisno utvrde relevantne činjenice te poduzmu sve korake i eventualne sankcije sukladno zakonima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.