Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unije dobivaju novu rivu i desalinizator

24.11.2014.

13:34

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jednome od najudaljenijih kvarnerskih otoka, Unijama, u sljedećem se razdoblju očekuju značajna ulaganja. Traži se novac za dogradnju lukobrana, a gradit će se i uređaj za pretvaranje mora u pitku vodu, koji će dobiti i Susak.

U okviru projekta Unije - samoodrživi otok priprema se izgradnja solarne elektrane i maloga hotela s marinom te navodnjavanje polja. Ovog je ljeta na Unijama prvi put otvorena i turistička ambulanta. Osigurana je i škola na daljinu: u projekt dostupnosti škole na malim hrvatskim otocima CARNet je uložio 1,6 milijuna kuna.

Dogradnja lukobrana na Unijama najveći je planirani projekt, vrijedan 23 milijuna kuna. Građevinska dozvola već je ishođena, ali novac nije, pa će se uz ulagača tražiti i potpora iz razvojnih fondova Europske unije.

Dogovorena je gradnja desalinizatora na Susku i Unijama u idućoj godini. Potom slijede Beli i Porozina na Cresu, a novac za desalinizatore - uređaje koji će morsku vodu pretvarati u pitku - osigurale su Hrvatske vode, rekao je novinarima županijski pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan.

Primorsko-goranska županija izdvojit će u proračunu za 2015. godinu 250 tisuća kuna za imovinsko-pravnu pripremu projekata na Unijama, a dobru suradnju u pripremi dokumentacije za razvoj otoka očekuje i od resornih ministarstava, kaže Krpan. O proračunu za sljedeću godinu u četvrtak raspravlja Županijska skupština.

Poslušajte što Ljudevit Krpan kaže o gradnji desalinizatora na Unijama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.