Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Viktor Lenac" je jedino europsko brodogradilište koje će platiti dodatni porez na dobit

11.01.2023.

14:04

Autor: Neva Funčić

Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac

Foto: HTV / HRT

Iza remontnog brodogradilišta "Viktor Lenac" je najuspješnija poslovna godina dosad, što im je osiguralo titulu jedinog europskog brodogradilišta koje će morati platiti dodatni porez na dobit. Zaradu su planirali usmjeriti u obnovu ključnog Doka 11. Što sad?

Nastavljamo s projektom i planiranom investicijom, no kojom dinamikom i u kojem opsegu, vidjet ćemo tek po plaćanju dodatnog poreza na dobit, rekla je izvršna direktorica brodogradilišta "Viktor Lenac" Sandra Uzelac


Ulaganje u obnovu i dogradnju 260 metara velikog Doka 11 nužno je za konkurentnost i prihvat brodova sve većih dimenzija. Ove godine planirana je zamjena dva od devet pontona, a izrada tehničke dokumentacije je u tijeku, rekla je Uzelac.


Izuzetno dobra zaposlenost kapaciteta u 2022. Lencu je osigurala rekordnu neto dobit od čak 78,5 milijuna kuna u prvih devet mjeseci, dok se cjelogodišnji rezultati još zbrajaju. Uz 330 radnika Lenca za to su zaslužni i radnici kooperanata.


I u ovoj godini su u brodogradilištu, u vlasništvu talijanske Palumbo grupe, navozi puni i traži se radnik više. Uz uobičajene remontne poslove, na godišnju obnovu stižu brodovi Jadrolinijine flote i nastavlja se preuređenje 147-metarske jahte Prince Abdulaziz, u vlasništvu saudijske kraljevske obitelji. 


U tijeku je i prenamjena ro-ro broda u brod za prijevoz automobila i putnika, a za koji dan će u Martinšćicu uploviti i katamaran USNS Yuma ametičke ratne mornarice, najavila je Uzelac i istaknula da je Lenac jedino veće domaće brodogradilište koje bez državnih potpora postiže odlične poslovne rezultate.


Poslušajte razgovor:

Sandra Uzelac o brodogradilištu "Viktor Lenac"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.