Hrvatski radio

Radio Rijeka

Visibaba - vjesnik zime ?!

17.12.2014.

15:50

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Visibabu nazivamo vjesnikom proljeća, jer to je obično prvi cvijet koji nikne nakon kopnjenja snijega. No, što kad se ona pojavi drugi put u istoj godini, tik uoči kalendarske zime?

Te neke nove visibabe - vjesnike zime, danas je na Krku ugledao i fotografirao Goran Marević. ''Nisam mogao vjerovati, među suhim lišćem i mahovinom, nešto bijelo... Tek kad sam došao bliže shvatio sam da je to visibaba! U ovo doba, stvarno se sve totalno okrenulo u prirodi!''

I poljoprivrednom meteorologu Marku Vučetiću pojava visibabe usred prosinca je iznenađenje: ''Ne pamtim da sam ikad čuo, a niti je zabilježen podatak o takvoj prirodnoj pojavi. U istoj godini visibabe cvjetaju po drugi put! No, u toj čudnoj godini gotovo da nas više ništa ne može iznenaditi. Evo, sad na Mljetu naišli smo na gljive sunčanice, na ponovo propupale smokve, a javljaju mi i o drugim neuobičajenim pojavama.''

Priroda radi po svome, no što savjetovati poljoprivrednicima, maslinarima, vinogradarima? Prema kalendaru, sad bi trebalo početi čišćenje, rezidba masline... ''Stvarno sam na čudu što savjetovati. U dogledno vrijeme nema neke izrazite hladne fronte. Ako se sad počne gnojiti, zemlja je vlažna, i voćke bi mogle prerano propupati. Prerana vegetacija mogla bi se kasnije odraziti na cvijet i plod. Stvarno, godina gotovo nemoguća za prognoziranje'', kaže meteorolog Vučetić.

Ako ništa drugo, meteorolozi će o 2014. pisati kao o godini izvanrednih prirodnih pojava. Sve se poremetilo, izašlo iz reda, pa i ove visibabe koje su postale vjesnici zime.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.