Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vujčić: Treba nam 300 reformi u nekoliko godina

08.05.2014.

13:40

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fiskalna politika neće se mijenjati dolaskom novoga ministra financija, poručuje njegov pomoćnik. Guverner HNB-a pak kaže da promjena monetarne politike nije rješenje problema Hrvatske. Obojica sudjeluju na stručnom skupu o hrvatskom tržištu novca u Opatiji.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je da se ništa ne može postići promjenom monetarne politike te da neće biti dodatnoga tiskanja novca. Ne može se naći rješenje ondje gdje nije problem, rekao je Vujčić i istaknuo da nam preostaju dugotrajne strukturne reforme tržišta rada, obrazovanja i ulaganja u razvoj ako želimo imati održivi razvoj BDP-a. 

Trenutno smo u Europskoj uniji u grupi s Grčkom i Španjolskom i izgubili smo previše vremena ne baveći se stvarnim problemom održivog rasta, rekao je Vujčić. Treba nam ne jedna, već tri stotine reformi u sljedećih nekoliko godina, poručuje guverner.

Pomoćnik ministra financija Miljenko Fićor rekao je da će fiskalna politka ostati ista, bez obzira na promjene u vrhu ministarstva, jer je to politika Vlade. Najavio i da će mirovine biti isplaćene sutra, dan ranije od uobičajenoga. Izvijestio je i da je manjak prihoda u državnom proračunu u prvom kvartalu iznosio 7,5 milijardi kuna, što je 903 milijuna kuna više nego lani.

Isto toliko, 7,5 milijardi kuna, planira se ove godine uštedjeti strukturnim mjerama za smanjenje prekomjernog deficita. Do kraja godine planiran je manjak od 13,6 milijardi kuna, što će se pokriti novim zaduženjima krajem svibnja, najavio je Fićor. Hrvatska će se zadužiti za još jednu milijardu eura. Skup u Opatiji pratila je Neva Funčić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.