Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za energetsku obnovu ima novaca, ali nedostaje radnika

12.08.2014.

13:16

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekti energetske obnove trebali bi do 2020. godine otvoriti 11 tisuća novih radnih mjesta u građevinarstvu – no građevinari upozoravaju da za taj pothvat nedostaje kvalitetne radne snage.

Za energetsku obnovu kuća ove je godine osigurano 160 milijuna kuna, a Vlada je najavila da će u idućih šest godina investirati više od 3 milijarde kuna u energetsku obnovu komercijalnih nestambenih zgrada. Prema programima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, već ove godine planira se energetska obnova 6 tisuća kućanstava, a u idućih šest godina i 2670 komercijalnih zgrada.

Novac stiže iz europskih fondova, no problem je kvalitetna radna snaga. Od početka recesije u građevinarstvu je izgubljeno 44 tisuće radnih mjesta, a novi se majstori ne školuju, upozorava tajnik primorsko-goranske Obrtničke komore Željko Dimitrić.

Unatoč bespovratnim subvencijama od 50 do 70% do najviše 52 tisuće kuna po kući, građani se teško odlučuju prijaviti na natječaje za energetsku obnovu, a i obrtnici se boje velikih radova, kaže Dževad Osojkić, predsjednik Ceha građevinara Primorsko goranske.

A obrtnici se nadaju da će obnova fasada dovesti i do obnove temelja građevinarstva, a to su dobri radnici. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.