Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zadovoljstvo korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Kantrida

09.11.2014.

12:50

Autor: Klaudija Modrić Plantarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dom za starije i nemoćne osobe Kantrida u Rijeci skrbi o 900 korisnika. Pola ih je smješteno u samom Domu dok su ostali na kućnoj njezi.

Riječki dom prednjači po procesu inkluzije - odnosno uključivanju starijih osoba s različitim oblicima invalidnosti u svakodnevne društvene aktivnosti u Hrvatskoj.

Prvi je i nositelj statusa Doma kvalitete (E-Qalin) na temelju samo procjene. Potvrda E-Qalina potvrđuje visoku kvalitetu života i zadovoljstvo korisnika Doma, a to se očituje na svakom koraku Doma Kantrida u Rijeci.

Projekt E-Qalin (European quality-improving innovative learning in residential care homes for the elderly) razvijen je kao sustav upravljanja kvalitetom unutar ustanove, isključivo za područje skrbi i njege starijih i nemoćnih osoba. Primjena ovog modela u domovima za starije povećava zadovoljstvo i kvalitetu života korisnika ustanove i njihove rodbine te zaposlenika, odnosno svih sudionika pri skrbi o starijima. 

Star si onoliko koliko ti je staro srce - kaže jedna izreka. Ono što smo mi vidjeli u Domu za starije osobe jesu stariji ljudi, ali živoga duha bez obzira na godine. Svaki sat je ispunjen, a svaki dan započinje tjelovježbom.

Sedamdesetšestogodišnja Sonja Lasan nakon aktivnoga radnoga vijeka ni u domu ne miruje. Igramo tombulu... život je ovdje ispunjen lijepim stvarima, kaže gospođa Sonja.

A lijepe stvari su i one sitnice koje život čine ljepšim.

Prošlu sedmicu je bio dan kruha… danas malo palačinke. Stvarno se dobro osjećam. Dok sam bila kući bila sam depresivna. Sada imam volju za živjet, rekla nam je Bruna Škerl, majka poginulog hrvatskoga branitelja koja se u potpunosti promijenila u Domu Kantrida.

I to je upravo smisao ovoga doma i njegovih djelatnika - dati volju za život svojim korisnicima.

U Domu je trenutno 50 korisnika starijih od 90 godina, usporava i priljev novih korisnika. Samo za Kantridu na listi su čekanja 633 osobe.

Pripremila Klaudija Modrić Plantarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.