Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zelenim gradovima do čistijeg planeta

22.04.2014.

08:03

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan planeta Zemlje, obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša, a ovogodišnja tema su "Zeleni gradovi".

Dan planeta Zemlje je u znaku zelenih gradova, gradova u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiče zelena gradnja i obnovljivi izvori energije. Promet je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja, a u emisijama stakleničkih plinova doprinosi s čak 25 posto, stoga lokalne samouprave i vlade potiču nabavu električnih i hibridnih vozila. Danas skoro polovica svjetske populacije živi u gradovima i neophodno je razvijati stil života koji će imati najmanje negativnih utjecaja na okolinu u kojoj živimo i na očuvanje planeta.

Senjski su osnovnovci učili o pticama grabljivicama koje žive na Velebitu. Večeras u 19 sati u Gradskoj knjižnici u Senju Goran Sušić iz udruge Grifon koja se bavi zaštitom ptica grabljivica otvorit će izložbu i održati prigodno predavanje. Ako još niste, svakako posjetite Centar za zaštitu ptica grabljivica u Crniki kraj Senja. Ondje, uz bjeloglavog supa, možete vidjeti i orlove, škanjca te afičkog supa.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja i Međunarodnim danom majke Zemlje. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Bogat je i riječki program obilježavanja rođendana našeg planeta. U osnovnim školama Eugen Kumičić i Turnić sade se pinije, i to u organizaciji udruge Zdrav život i gradskog Odjela za prostorno planiranje i gospodarenjem zemljištem. Simbolično, stabla najstariji djelatnici škole predaju najmlađem učeniku na čuvanje.

Izložba fotografija mladih čuvara okoliša Zemlja postavljena je u HKD-u na Sušaku, a učenici Škole za primijenjenu umjetnost svoje su ateljee od 9 do 12 sati preselili na Korzo. Udruga Joga u svakodnevnom životu pripremila je u dvorani kulture u Spinčićevoj 2 u 15 sati Popodne s cvijećem i zelenu zakusku.

Tribina naslova Održiva okolišna politika koju organizira riječki ogranak stranke Održivi razvoj Hrvatske počinje u 18 sati u hotelu Bonavia. O događanjima u povodu Dana planeta Zemlje javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.