Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimsko računanje vremena: pomaknite sat unatrag

25.10.2014.

10:02

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Noćas počinje zimsko računanje vremena. Pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag vrijeme od 3 sata računa se kao 2 sata.

U hrvatskom željezničkom prometu će, zbog pomicanja vremena s 3 sata na 2 sata, tri putnička vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Vlak na relaciji Vinkovci – Zagreb stajat će u kolodvoru Vinkovci, Varaždin – Zagreb stajat će u kolodvoru Varaždin, a na relaciji Osijek – Zagreb stajat će u kolodvoru Špišić Bukovica.

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena, sve do posljednjeg vikenda u ožujku, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Hrvatska elektroprivreda podsjeća da se s povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.