Hrvatski radio

Radio Rijeka

Život pod ledom, struja iz agregata

03.02.2014.

17:13

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vremenske prilike u Gorskom kotaru povoljnije su nego proteklih dana. Obilnijih oborina nije bilo, ali zbog nastalih šteta problemi u prometu i opskrba su veliki. Najkritičnije u elektroopskrbi i dalje je na području Čabra gdje treći dan nema struje te u općinama Fužine i Mrkopalj, dijelu Grada Vrbovskog i u dolini rijeke Kupe.

Teškoće nastale proteklih dana nakon ledenog naleta zime stanovnicima Gorskog kotara nastoje se ublažiti dopremom sedam agregata, većinom u čabarski kraj te područje Mrkoplja i Crnog Luga. Područje Čabra danas je obišao ravnatelj policije Vlado Dominić da bi razmotrio mogućnosti kako bi MUP RH mogao pomoći goranskom kraju. Što se pristupnosti naseljima čabarskog kraja tiče, zbog polomljenih stabala na cesti najteže je na prometnicama prema naselju Plešci.

Željeznički promet na pruzi Rijeka – Zagreb i dalje je u prekidu. Ipak, obzirom da se autocestom od jutros prometuje bez zabrana i ograničenja, bez kašnjenja su prometovali putnički autobusi na liniji Zagreb – Rijeka. Dio lokalnih autobusnih linija nije vozio prometnicama koje su još uvijek zatvorene zbog urušenih stabala. Zajednički ih raščišćavaju šumari, vatrogasci i cestarske službe.

Zbog složene prometne i elektroenergetske situacije u školama na području Gorskog kotara ni sutra neće biti nastave.

U općini Mrkopalj na poslu su djelatnici HEP-a Rijeka koji mole ljude za strpljenje. Dok se stanje ne normalizira Gorani se snalaze, griju se na drva, sami peku kruh i sami čiste snijeg i led ispred svojih domova. Poslušajte što je danas u Gorskom kotaru zabilježio Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.