Hrvatski radio

Radio Rijeka

Knjiga o vremenu ni nalik današnjem: "Zamisli život..." o Novom valu

11.10.2020.

13:45

Autor: Tatjana Sandalj

Dušan Vesić na Trsatu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Dušan Vesić na Trsatu (Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Knjiga "Zamisli život...: Novi val - prva generacija" Dušana Vesića predstavljena je u Rijeci. Samo zbog epidemioloških mjera ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka nije pucao po šavovima. Brojni su bili zainteresirani što Vesić ima reći, među ostalim i o Rijeci u povijesti rocka.

Nakon biografije Bijelog dugmeta "Šta bi dao da si na mom mjestu" i biografije Margite Stefanović "Magi - Kao da je bila nekad", knjiggom "Zamisli život... - Novi val, rva generacija" Dušan Vesić zaokružio je trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rock muzike.

U posljednjoj knjizi  predstavio je prvu generaciju bendova koji su krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća promijenili rock scenu u Jugoslaviji, donijeli novu osjećajnost i postavili nove standarde kreativnosti. Vesić je, po običaju, ponudio široku analizu kako cijelog pokreta, tako i svih pojedinačnih sudionika, stoji u najavi hrvatskog izdavača Naklade Ljevak.

Zamisli život... je knjiga o vremenu koje nije ni nalik vremenu u kojem živimo: "Novi val je izveo u javnost nove glazbenike, nove pisce, novinare, fotografe, likovnjake, kazališne redatelje, glumce i menadžere u kulturi. Uklonio je ekskluzivitete svih vrsta, izbrisao jasne granice između izvođača i publike i dao rocku novu masovnost (...) Novi val je bio moda, ali u isto vrijeme i realnost. Rock je po prvi put postao legitimni način života. Društvena važnost novog vala na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine dvadesetog stoljeća jednako je važna kao i njegovi kulturni i umjetnički domašaji."

Uobičajenom stilskom jednostavnošću autor je ponovo napisao knjigu iz koje se može ponešto naučiti, ali uz koju se može i nasmijati, a Vesić tako i govori što možete poslušati u nastavku:

Vesić: Rijeka je do sada nepravedno zanemarivana u rock povijesti; pripremio Albert Petrović

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.