Hrvatski radio

Radio Rijeka

Metallica dobitnica švedske Polar Music Prize

16.06.2018.

14:11

Autor: Hina

Metallica uživo u Londonu 22. listopada 2017. (Foto: Kreepin Deth / commons.wikimedia.org)

Metallica uživo u Londonu 22. listopada 2017. (Foto: Kreepin Deth / commons.wikimedia.org)

Foto: - / -

Heavy-metal bend Metallica dobitnik je ovogodišnje švedske prestižne glazbene nagrade Polar Music Prize, piše časopis Ultimate Classic Rock. Nagradu u iznosu od 125.000 dolara u četvrtak im je u Stockholmu predao švedski kralj Karl XVI Gustaf.

Najavili su ih gitarist Roger Glover i bubnjar Ian Paice, članovi grupe Deep Purple.

"Tko bi rekao prije 37 godina, kada smo počinjali, da će Metallica jednog dana stajati pred kraljevima glazbenog svijeta, a i pravim kraljevima i primati jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada", kazao je bubnjar Metallice Lars Urlich koji je zajedno s basistom Robertom Trujillom primio nagradu.

"Ranih osamdesetih bili smo tako reći na vrhuncu i svirali smo na velikom festivalu u Engleskoj", rekao je Glover najavljujući dobitnike. "Čuo sam ovaj bend u backstageu i pomislio -  tko je to? Čuo sam za Metallicu, no nisam znao ništa o njima. Otišao sam na stranu pozornice da pogledam i pomislio sam: "Da, ovdje se nešto događa". Reći ću vam zašto - jer je publika pjevala svaku riječ koju su pjevali, a to je ono što me je impresioniralo. Kad dodirnete mnoge ljude sa svojom glazbom, događa se nešto posebno", kazao je. 

The Guardian piše da je Metallica prva metal skupina koja je primila ovu nagradu. Do sada su ovo veliko priznanje primile glazbene legende poput Joni MitchellPaula McCartneyja Chucka Berryja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.