Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vesna Pisarović: veliki glazbeni zaokret prema jazzu

06.11.2017.

16:06

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vesna Pisarović je nekad bila hrvatska pop pjevačica, sve dok se nije susrela s glazbom Petera Broetzmana koja ju je potaknula na odvažno putovanje svijetom jazza. "Naša velika pjesmarica" novi je plod njezinog velikog glazbenog zaokreta, ali i intiman osvrt na vlastito pop iskustvo.

"Naša velika pjesmarica / The Great Yugoslav Songbook", u izdanju diskografske kuće PDV, novi je plod njezinog velikog glazbenog zaokreta, ali i intiman osvrt na vlastito pop iskustvo.

Uz ironičnu referencu na "The Great American Songbook", ovaj nam album pruža originalan osvrt na jugoslavensku glazbenu scenu od pedesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća s vječno zelenim kompozicijama poput "Zvižduk u 8", "Ti si obala ta", "Sve što znaš o meni", "Svemu dođe kraj", "Ne pali svjetla u sumrak" ili "Bijela lađa plovi morem", ali i jednog originalnog sevdaha - "Moj dilbere".

Tako su pjesme, koje su svojevremeno izvodili Dalibor Brun, Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Lola Novaković, Beti Jurković, Bisera Veletanlić, Safet Isović i ostala velika imena jugoslavenske glazbene scene, dobile novo ruho i čitanje prilagođeno glazbenom standardu 21. stoljeća.

U želji da njezin novootkriveni glazbeni identitet dođe do publike istančanijeg ukusa, Vesna Pisarović krenula je na mini turneju koja je u utorak 7. studenog u 20 sati i 30 minuta dovodi u prostor riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Za tu prigodu, Vesna dolazi s pratećim bendom kojeg čini talijanski jazz trio u sastavu Giorgio Pacorigo (klavijature), Zen De Rossi (bubnjevi) i Roman Todesci (kontrabas).

Zašto se odlučila na glazbeni zaokret prema jazzu i po kojem je kriteriju birala pjesme za album "Naša velika pjesmarica" Vesna Pisarović otkriva u razgovoru što ga je s njom vodio Ivica Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.