Hrvatski radio

Radio Rijeka

Crikvenica: počeo Mjesec plave ribe

10.09.2022.

10:17

Autor: Hina

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Crikvenici je u petak počeo Mjesec plave ribe, tradicionalna turističko-promidžbena priredba koju Crikveničani organiziraju deseti put.

Sitna plava riba, srdela i inćun, tuna... dio su ponude Mjeseca plave ribe, a na svečanosti otvorenja čulo se kako su Crikveničani ostali upisani u povijest kao prvi ribari na sitnu plavu ribu i to mrežama-plivaricama, zatim kao prvi kočari - ribari povlačnim mrežama te prvi ribari koji su na Jadranu počeli ribolov na sviću.


Mjesec plave ribe stoga je simboličan, a ne samo komercijalni turističko-promidžbeni projekt Turističke zajednice Grada Crikvenice i potrajat će od 9. do 30. rujna, najavljeno je.


Nakon simboličnog, ali i posve praktičnog otvaranja priredbe - spravljanjem biranih, ali i tradicijskih ribljih jela - u Bistro&beach baru Tunar u Selcu, tijekom rujna bit će na više mjesta organizirana ponuda ribljih jela, posebice jela od sitne plave ribe, te mogućnost upoznavanja i kušanja kako se jela od ribe tradicionalno sljubljuju s kvalitetnim vinima.


U tome će sudjelovati i vrsne sommelierke, svojevrsne ambasadorice kvarnerskog vinskog podneblja Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral. U stručnim krugovima zovu ih ženskom sommelierskom reprezentacijom Kvarnera, a povezuje ih i zajednička im je ljubav i strast u angažmanu na edukaciji i afirmaciji vina, posebice kvarnerskih.


Premda će tijekom rujna i listopada biti još atraktivnih događaja, Mjesec plave ribe posljednja je veća posezonska manifestacija na Crikveničkoj rivijeri, a kao i nedavni Ribarski tjedan, produljuje razdoblje kvalitetnog posezonskog poslovanja ovdašnjih hotelijera i ugostitelja.


Kako je bilo na otvaranju manifestacije i što publiku još očekuje pitali smo direktoricu TZ grada Crikvenice Marijanu Biondić, poslušajte:

Biondić o Mjesecu plave ribe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.