Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba "5 do 7 grama": koliko ste danas mikroplastike pojeli i udahnuli?

16.02.2022.

11:48

Autor: HRT - Radio Rijeka

Svaki komad plastike u moru završava kao mikroplastika u morskim organizmima

Svaki komad plastike u moru završava kao mikroplastika u morskim organizmima

Foto: Duško Marušić / Pixsell

"5 do 7 grama" naziv je izložbe što je dostupna u Društvenom centru Drenova u Rijeci. Ana Somek i Filip Jakovac osmislili su deset digitalnih panoa koji opisuju utjecaj mikroplastike na ljudski organizam, ekosustave i cijeli planet. 

Kolko godišnje mikroplastike udahnemo, pojedemo i popijemo; gdje sva ta plastika u prirodi završi i može li promjena krenuti od nas? Odgovore pronađite na izložbi ponedjeljkom, srijedom i petkom prijepodne, a utorkom i četvrtkom poslijepodne.  


Autori upozoravaju na šokantne rezultate studija o tome koliko godišnje mikroplastike udahnemo, pojedemo i popijemo. 


1950. godine u svijetu je proizvedeno dva milijuna tona plastike, a 2020. godine godišnja proizvodnja narasla je na 350 milijuna tona. Tijekom tih sedamdeset godina na otpadu je završilo 9,5 milijardi tona plastike, a samo dvije trećine zbrinuto je na deponijima. Sve drugo završilo je u prirodi gdje se raspada na sve sitnije dijelove. Mikroplastika danas postaje sve veći problem.


Izložba digitalnih panoa je uvod u projekt tijekom kojih će plakati biti postavljeni u javnom prostoru grada Rijeke. Bit će ih na Korzu, ali najprije kreću iz Mjesnog odbora Kozala, vjerojatno u travnju. Više poslušajte u razgovoru s Filipom Jakovcem:

Koliko ste plastike danas pojeli i udahnuli?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.