Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na dnu mora: Nesretni Srećković

16.02.2022.

15:03

Autor: Albert Petrović

Ilustracija; podmorje

Ilustracija; podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Danas uz Danijela Frku nećemo putovati u daleku prošlost već u 1997.,kad je 10. travnja, kod otoka Visa potonula koćarica Fortunal. Izgrađen 1955. u talijanskom Fanu, drveni brod dužine dvadesetak metara s dizelskim motorom i jarbolom u obliku slova H, prodan je hrvatskom vlasniku početkom devedesetih.

Nakon cijelonoćnog izlova ribe, kobnog jutra, posada je posložila pribor, sortirala ribu i zadrijemala. No, to je učinio i kormilar nakon što je uključio autopilot. Brod je tako plovio uz obalu otoka Visa sve dok nije naletio na kamenu hrid, koja ga je probila tako da je potonuo u svega nekoliko minuta. Posada je srećom isplivala i spasila se na obližnjoj obali.


Fortunal je,skupa s ribarskom opremom potonuo na ravno pješčano dno u dubini od pedesetak metara. Zanimljivo da je sve do nedavno brod bio savršeno očuvan i kao takav jedna od najposjećenijih ronilačkih destinacija koju je čak britanski ronilački portal uvrstio među deset naj olupina na ovom dijelu Jadrana. Budući da leži na 51 metar dubine do njega mogu samo profesionalci, međutim već na dvadesetak metara, zahvaljujući kristalnom bistrom moru, mogu ga razgledati i početnici, a posebnu atrakciju na tri metra dubine predstavlja sustav kamenitih spilja kojima obiluje kao i za Fortunal kobna hrid.


Vlovi na valovima: Fortunal

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.