Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: antički sarkofazi nađeni kod Sutivana na Braču

20.04.2022.

16:08

Autor: Albert Petrović

Slikoviti Sutivan na Braču

Slikoviti Sutivan na Braču

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Podvodna avantura vodi nas u daleku prošlost, u doba Rimskog carstva i tadašnjeg živog pomorsko-trgovačkog prometa na Jadranu. Kako pripovijeda Danijel Frka, 2008. godine, kod Sutivana na otoku Braču nađeni su, na relativno ravnom morskom dnu, na dubini od 32 metra, ostaci brodoloma.

Na četrdesetak metara kvadratnih nađeno je sedam sarkofaga dugačkih dva metra, nekoliko poklopaca razbacanih okolo, nešto keramike i čak jedna kocka za igranje! 


Sarkofazi su bili od vapnenca, koji nažalost teže odolijeva promjenama i naslagama poput školjki nego mramor, a i teže ga je locirati u prošlost. Ali - analizom keramičkih posuda utvrđeno je da potječu negdje od 200 do 300 godina poslije Krista. Treba napomenuti da su to bili luksuzni mrtvački sanduci i da su ih mogli priuštiti isključivo imućni ljudi, dakle, riječ je o veoma skupocjenom teretu. 


Ispod dna pronađeni su i drveni ostaci brodske konstrukcije, pa je i za drvo ustanovljeno da je posječeno prije dva stoljeća. Iz svega se može zaključiti da se brodolom dogodio negdje u drugoj polovici trećeg stoljeća. 


Na žalost, budući da je riječ o vapnenačkim, a ne mramornim sarkofazima, ne može se sa sigurnošću reći je li brod putovao prema Braču i je li kamen s naših otoka...


U svakom slučaju, u Sutivanu postoji ronilački klub pa je zaron do tamošnjeg pradavnog brodoloma moguć i uzbudljiv. Poslušajte više:

Pod morem: s Frkom kod Sutivana na Braču

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.