Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Podvodni spomenik domovinskom ratu

04.05.2022.

19:33

Autor: Albert Petrović

Podmorje

Podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Danijel Frka vodi nas danas najbliže u prošlost do sada, a možemo reći i na najmanju dubinu od svega desetak metara. Tu se, na ravnom pješčanom dnu, u radijusu od stotinjak metara nalaze razasuti ostaci jurišnog bombardera bivše JNA srušenog u blizini Rogoznice,19.09.1991. 

Riječ je o istom danu kad se, u tijeku borbi za Šibenik odvila čuvena epizoda "Oba su pala", no dok je avion iz te zgode odmah izvučen iz mora, ovaj naš je ostao u dijelovima na dnu mora kao jedan od rijetkih podvodnih spomenika Domovinskom ratu.


Zrakoplov Soko jastreb, izgrađen u tvornici u Mostaru, zapravo je jednosjedna izvedenica dvosjeda Soko galeb. 


Pogođen je preciznom rukom hrvatskog branitelja iz prenosnog protuavionskog oružja, raketom koja se ispaljuje s ramena. Pilot je bio podrijetlom iz Pule i ne zna se da li je možda čekao povoljan trenutak da poput svojih sunarodnjaka prebjegne njime u Hrvatsku, uglavnom činjenica je da je prije pada ispalio nekoliko raketa. Kako je pogođen u zadnji dio, avion se raspao u zraku, tako da pilot nije imao šanse iskočiti. Pad u more bio je tako jak da se zrakoplov raspao na sastavne dijelove, od kojih se ističe rep na kojem se još vidi zastava bivše Jugoslavije i ostaci serijskog broja.


Budući da leži na maloj dubini, već uz masku, s površine se mogu nazrijeti ostaci olupine, a zaron do njega predstavlja krajnje emotivan doživljaj uz prisjećanje na te dane-kaže Frka.

Danijel Frka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.