Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Plavi Jadran postojano je - uspravan

11.05.2022.

16:41

Autor: Albert Petrović

Plavi Jadran potonuo je kod otoka Prvića

Plavi Jadran potonuo je kod otoka Prvića

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Danijel Frka odveo nas je do "najsvježije" olupine do sad, u šibenski akvatorij, točnije kod otoka Prvića. Tamo su se 31. siječnja 2018. sudarili Jadrolinijin Tijat, koji je održavao lokalnu obalnu liniju i 30-metarski teretni parobrod Plavi Jadran koji je nakon sudara potonuo.

Tijat je plovio iz Šepurina prema jugu, a u suprotnom smjeru Plavi Jadran, nakrcan sa 140 kubika pijeska te dvočlanom posadom, kapetanom i mornarom, inače braćom. 


Tijat je pokušao manevar da bi se izbjegao sraz, međutim, dva su se broda prekasno primijetila i manevar nije uspio, pa je putnički brod pogodio parobrod u bok i znatno ga oštetio. 


Srećom, oba člana posade su spašena, a Plavi Jadran je završio uspravno, na ravnom dnu, na dubini od dvadesetak metara. 


Slučaj je imao i sudski epilog, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, iako je materijalna šteta bila, naravno, ogromna. 


Plavi Jadran je postao nezaobilazna ronilačka atrakcija. Još uvijek je u dobrom stanju, svi su dijelovi, osim drvenih, sačuvani, ime se također vidi, a kroz nastalu pukotinu može se ući u kormilarnicu i razgledati brod uz pratnju bogatog ribljeg društva.


Kao i svake srijede između 13 i 14 sati, ronimo s Danijelom Frkom, poslušajte priču:

Plavi Jadran postojano je - uspravan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.