Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: tragedija potopljene podmornice Meduse

02.02.2022.

16:16

Autor: Albert Petrović

Podmorje

Podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Danijel Frka vodi nas u podmorje, ovoga puta kraj Pule, u potrazi za ondje potopljenom podmornicom iz Drugog svjetskog rata. Podmornica je talijanska iz klase ARGONAUTA, a ime joj je bilo Medusa.

Sagrađena tridesetih prošlog stoljeća u Monfalconeu, poput ostalih iz svoje klase bila je namijenjena obalnoj plovidbi, dakle spada u red dimenzijama manjih podmonica. Od proljeća 1941. obavljala je plovidbe u sklopu flotile Podmorničke škole u Puli, pa je tako 30. sječnja 1942. ujutro isplovila na još jednu školsku plovidbu prema Kvarnerskom zaljevu. Na njoj je uz redovnu posadu bilo mnoštvo pitomaca koji su se obučavali, sve skupa šezdesetak ljudi, dakle vladala je poprilična gužva. Na povratku, kod rta Kamenjak, ploveći na površini, nisu primijetili periskop britanske podmornice Thorp, koja je već neko vrijeme krstarila Jadranom, ali su Britanci primijetili nju i ispalili četiri torpeda od kojih je jedan prepolovio Medusu. Na tornju se tada nalazilo osam ljudi od kojih su samo dvojica preživjela. Posada je potonula, a preživjeli su lupanjem o metalne dijelove Morseovim znakovima javljali spasiocima poziciju. Da tragdija bude potpuna, uslijedilo je nevrijeme koje je onemogućilo spašavanje, pa su tek nakon pet dana Talijani mogli izvući tijela svojih kolega. Iduće.1943, podmornica je izvučena,ali je pri tome krmeni dio ispao natrag u more na nekih 38 metara dubine gdje i danas leži. Ronjenje je otežano zbog slabe vidljivosti tijekom većeg dijela godine a Danijel napominje da nije posve sigurno kako se radi baš o olupini Meduze,budući da je na tom dijelu bilo još potopljenih podmornica.

Danijel Frka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.