Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Zagonetni jedrenjak nepoznate sudbine

02.03.2022.

16:07

Autor: Albert Petrović

Podmorje; ilsutracija

Podmorje; ilsutracija

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Ostajemo uz Danijela Frku u viškom akvatoriju,gdje su početkom osamdesetih prošlog stoljeća pronađeni ostaci zagonetnog jedrenjaka.

U to vrijeme Vis je bio još uvijek strogo čuvana vojna zona, no lokalnom ronilačkom klubu vlasti su dopustile ronjenje pa su 1982. Zoran Milosavljević, koji je vodio lokalni klub, i Slovenac Sergio Gobbo, koji ima zanimljiv muzej u Novigradu, zaronili kod južnog rta otočića Greben.


Na dubini od 52 do 54 metra naišli su na dva reda topova koji su bili smješteni kao što bi bili na palubi jedrenjaka, pa je bilo očito da je riječ o potopljenom brodu čija je drvena konstrukcija vremenom istrunula sve do pijeska. Od 16 topova dva su bila brončana pa su izvađena i po uresima i grbu na njima zaključili su da je riječ o topovima izrađenim u ljevaonici u Genovi krajem 18.stoljeća.


Po tome i po ostacima nađenim ispod pijeska bilo je očito da je riječ o francuskom brodu, tipa brik, iz doba Napoleonovog osvajanja Dalmacije. No, kako je brod potonuo u neposrednoj blizini obale teško je reći je li uzrok bila navigacijska greška ili pak okršaj s nekim od brodova engleske flote kakvih je u to vrijeme bilo na tom mjestu. Budući da je riječ o topovima bez užljebljene cijevi, a koji su ispaljivali kugle, bilo je potrebno doći blizu neprijateljskom brodu jer već na stotinu metara udaljenosti preciznost je bilo teško postići.


U svakom slučaju olupina je danas atrakcija na koju se zapućuju mnogi ronioci, a budući da je vidljivost odlična već na 20 metara dubine može se uživati u nestvarnom prizoru iz daleke povijesti.


Valovi na valovima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.