Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Kolač od malina i čokolade

07.08.2024.

13:26

Autor: Jasminka Sušanj

Maline

Maline

Foto: Marin Tironi / Pixsell

U vrućim danima se pečenjem klača bave samo oni koji to vole - o kako krivo! Treba iskoristiti svo bogatstvo okusa koje nam nudi godišnje doba. Samo slijedite korake onako kako ih je zadala naša slastičarka Jasminka Sušanj. Nećete pogriješiti!

Sastojci:


za biskvit: osam bjelanjaka, malo soli, 120 g šećera, 60 g brašna, 50 g oraha, 30 g kakaa, jedan prašak za pecivo;


za 1. kremu: 500 g malina, 100 g šećera, 200 ml vode, jedan prašak za puding okus malina, 40 g brašna;


za 2. kremu: 500 ml mlijeka, osam žutanjaka, 110 g šećera, 60 g brašna, 20 g kakaa, 200 g čokolade za kuhanje, 150 g putra;


za glazuru: 150 ml slatkog vrhnja, 150 g čokolade za kuhanje.


Priprema:


2 pleha istih dimenzija obući u masni papir, a pećnicu zagrijati na 180°C.


Istući snijeg od bjelanjaka i soli. Postupno dodavati šećer dok ne postane čvrst. Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano, špatulom u bjelanjke umiješati brašno i mljevene orahe pa po pola rasporediti na pripremljene plehove. Poravnati i peći na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti.


Za prvi kremu u lonac staviti maline, šećer i 100 ml vode i zakuhati. U zdjelici pomiješati prašak za puding, brašno i ostatak vode pa uliti u kipuće maline i skuhati gustu kremu. Odmah je premazati po pola na svaki biskvit i ohladiti.


Za drugu kremu umutiti žutanjke, šećer, brašno, kakao i 100 ml mlijeka. Ostalo mlijeko zakuhati, povezati sa smjesom od žutanjaka pa od toga skuhati gustu kremu. Skloniti s vatre pa odmah, dok je još kipuće, dodati nalomljenu čokoladu. Miješati dok se potpuno ne otopi i sjediniti s kremom. Prebaciti u zdjelicu, pokriti prozirnom folijom i ohladiti na sobnu temperaturu. Sad u kremu dodati još i putar, također sobne temperature, pa mikserom povezati u glatku kremu.


Za slaganje kolača pripremiti tacnu i okvir s pomičnim rubovima. Na dno staviti prvi biskvit s malinama. Premazati polovicom čokoladne kreme, prekriti drugim biskvitom i zatim ostatkom kreme.


Za glazuru, na laganoj vatri zagrijavati vrhnje i čokoladu dok se potpuno ne stope. Odmah preliti preko kolača pa staviti u frižider na pat sati.


Prije posluživanja ukloniti okvir i narezati prema želji.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

55 min

Rijeka ima novi vrtić, otvorena "Kapljica" na sveučilišnom Kampusu

Novootvoreni dječji vrtić Kapljica

prije

2 h

Rekordna akcija darivanja krvi na Zametu: prikupljeno 75 doza krvi

Darivanje krvi na Zametu

prije

17 h

Netko je u Rijeci osvojio 60.000,00 eura. Provjerite listiće!

euri

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici