Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Ljetni kolač od limuna

24.07.2024.

12:07

Autor: Jasminka Sušanj

limun

limun

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Puno hlađenja, malo kuhanja i puuuuuno strpljenja da ne biste putem pojeli sve što vam treba da na koncu imate slastan kolačić - to vam treba za realizaciju prijedloga naše slastičarke Jasminke Sušanj ovoga tjedna. 

Sastojci:


za podlogu: 200 g digestiv keksa, šest žlica putra;


za 1. kremu: 950 ml mlijeka, 170 g šećera, 50 g škrobnog brašna, 120 g punomasnog grčkog jogurta;


za 2. kremu: 100 ml limunovog soka, 300 ml vode, 30 g škrobnog brašna, pola žličice kurkume, 50 g šećera; 


za dekoraciju: malo otopljene bijele čokolade.


Postupak:


Manji pravokutni kalup za kolače odvojivih rubova obucite u masni papir. Najprije dno, pa rubove.


Fino sameljite kekse. Dodajte im otopljeni putar i sve dobro povežite. Istresite u dno pripremljenog kalupa pa dobro utapkajte i poravnajte. Stavite u frižider.


Za prvu kremu, u posudu za kuhanje ulijte mlijeko. Dodajte mu šećer i škrobno brašno pa dobro promiješajte pjenjačicom da razbijete sve grudice. Stavite na vatru i, uz stalno miješanje, kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Sklonite s vatre pa odmah dodajte grčki jogurt. Sve povežite i izlijte na podlogu od keksa. Poravnajte i vratite u frižider na sat vremena.


Za drugu kremu, u manjem loncu pomiješajte limunov sok s vodom, šećerom, škrobom i kurkumom. I ovu kremu kuhajte dok se ne zgusne pa je odmah prelijte preko kolača, poravnajte i vratite u frižider na par sati.


S potpuno ohlađenog kolača uklonite stjenke kalupa i masni papir pa ga narežite na komade po želji. Svaki dekorirajte otopljenom bijelom čokoladom i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 h

Vrijeme u Rijeci 18.11.: mjestimice kiša, u gorju snijeg ili susnježica, popodne razvedravanje

prognoza vremena

prije

5 h

Ne pozabimo: Robert Benzia i njegova čuda na pijatu

Robert Benzia

prije

6 h

Danko Ažić stiže u riječku Kalvariju: 40 poznatih osoba i 80 minuta zabave

Danko Ažić

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici