Puno hlađenja, malo kuhanja i puuuuuno strpljenja da ne biste putem pojeli sve što vam treba da na koncu imate slastan kolačić - to vam treba za realizaciju prijedloga naše slastičarke Jasminke Sušanj ovoga tjedna.
24.07.2024.
12:07
Autor: Jasminka Sušanj
limun
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell
Puno hlađenja, malo kuhanja i puuuuuno strpljenja da ne biste putem pojeli sve što vam treba da na koncu imate slastan kolačić - to vam treba za realizaciju prijedloga naše slastičarke Jasminke Sušanj ovoga tjedna.
Sastojci:
za podlogu: 200 g digestiv keksa, šest žlica putra;
za 1. kremu: 950 ml mlijeka, 170 g šećera, 50 g škrobnog brašna, 120 g punomasnog grčkog jogurta;
za 2. kremu: 100 ml limunovog soka, 300 ml vode, 30 g škrobnog brašna, pola žličice kurkume, 50 g šećera;
za dekoraciju: malo otopljene bijele čokolade.
Postupak:
Manji pravokutni kalup za kolače odvojivih rubova obucite u masni papir. Najprije dno, pa rubove.
Fino sameljite kekse. Dodajte im otopljeni putar i sve dobro povežite. Istresite u dno pripremljenog kalupa pa dobro utapkajte i poravnajte. Stavite u frižider.
Za prvu kremu, u posudu za kuhanje ulijte mlijeko. Dodajte mu šećer i škrobno brašno pa dobro promiješajte pjenjačicom da razbijete sve grudice. Stavite na vatru i, uz stalno miješanje, kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Sklonite s vatre pa odmah dodajte grčki jogurt. Sve povežite i izlijte na podlogu od keksa. Poravnajte i vratite u frižider na sat vremena.
Za drugu kremu, u manjem loncu pomiješajte limunov sok s vodom, šećerom, škrobom i kurkumom. I ovu kremu kuhajte dok se ne zgusne pa je odmah prelijte preko kolača, poravnajte i vratite u frižider na par sati.
S potpuno ohlađenog kolača uklonite stjenke kalupa i masni papir pa ga narežite na komade po želji. Svaki dekorirajte otopljenom bijelom čokoladom i poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
9 h
prije
10 h
prije
10 h
Emisija
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI