Lazanja je hit. A vaš obiteljski hit mogao bi biti kolač što ga ovoga tjedna predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. Pripremite lazanje s voćnim punjenjem:
15.05.2024.
11:47
Autor: Jasminka Sušanj
voće
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell
Lazanja je hit. A vaš obiteljski hit mogao bi biti kolač što ga ovoga tjedna predlaže naša slastičarka Jasminka Sušanj. Pripremite lazanje s voćnim punjenjem:
Sastojci:
listovi tjestenine za lazanje koje ne treba kuhati, dvije žlice putra, jedan prašak za puding od vanilije, jedna žlica škrobnog brašna, 500 ml mlijeka, dva vanilin šećera, tri žlice šećera, 250 ml punomasnog grčkog jogurta, oko 800 g svježeg voća (breskve, marelice ili šljive).
Postupak:
Za umak u posudi na laganoj vatri otopite putar, dodajte prašak za puding i škrobno brašno i kratko popržite. Zatim zalijte mlijekom i miješajte pjenjačom da ne nastanu grudice. Kuhajte oko jednu minutu.
Maknite s vatre i odmah dodajte šećer i vaniliju pa malo ohladite na par minuta. Sad umiješajte jogurt i punjenje je spremno.
Voće ogulite i očistite pa narežite na komadiće. Po želji ga možete malo posuti cimetom, pogotovo ako koristite šljive.
Vatrostalnu posudu premažite putrom. Na dno stavite par žlica umaka. Na to složite prve listove lazanja, premažite s malo umaka i prekrijte slojem voća. Na njega ponovno stavite nove listove, malo ih pritisnite dlanovima da izađe zrak iz donjeg sloja, premažite umakom, složite voće i tako dok ne potrošite sve sastojke.
Završite slojem tijesta koje po vrhu premažite malo većom količinom umaka.
Tako složenu slasticu pokrijte folijom i ostavite oko sat vremena da se malo poveže.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Zadnjih pet minuta uklonite foliju da se fino zapeče po vrhu.
Pečeni kolač prije posluživanja ohladite. Ljepše će se rezati.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
48 min
prije
2 h
prije
16 h
Emisija
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 11:35, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI