Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki triatlonci trčali da bi Loreen hodala

13.03.2023.

13:46

Autor: Nenad Lučić

Ekipa velikog i humanog srca: članovi Tratlon kluba Rijeka s djevojčicom Loreen

Ekipa velikog i humanog srca: članovi Tratlon kluba Rijeka s djevojčicom Loreen

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dvjestotinjak sudionika se tijekom nedjeljnog prijepodneva okupilo na humanitarnoj utrci Park–šumom Japlenški vrh u Delnicama, koju je organizirao Triatlon klub Rival iz Rijeke. 

Riječki su trijatlonci utrkom željeli potaknuti nastavak uplate donacija za petogodišnju djevojčicu Loreen koja, zbog urođeno narušene motorike, ne može samostalno hodati, a redoviti odlasci na terapijske vježbe trebali bi joj osigurati da put prema odrastanju čim prije nastavi bez korištenja dodatnih pomagala. 


Osim velikog sportskog, članovi riječkog Triatlon kluba Rival su organizacijom utrke u Delnicama i dodatnim animiranjem donatora, pokazali i svoje ogromno humano srce. 


Dobar odaziv na natjecanje nije izostao, a dodatni poticaj bila je i činjenica da su organizatori šest kilometara dugu stazu trasirali širokim šumskim putevima Park-šume Japlenški vrh, na kojima nema zahtjevnih uspona, kaže predsjednik Rivala Miroslav Marić


Članova kluba nema mnogo, no među njima vlada gotovo pa obiteljska povezanost, pa je vrlo brzo i lako pokrenuta kampanja prikupljanja donacija za malu Loreen. Rezultati kampanje nadilaze okvire delničke utrke, jer donacije su uplaćivali i oni koji na to natjecanje nisu mogli doći, pa će, bude li potrebno, takve aktivnosti riječki trijatlonci nastaviti i dalje. 


Jedan od njih, stric male Loreen, Ivan Juričić, ističe kako se rehabilitacijska terapija petogodišnje djevojčice tijekom jedne kalendarske godine, odvija u dva ciklusa, traje osam do dvanaest tjedana, a dnevno trajanje vježbi zna biti i do pet sati. 


Loreen je na rehabilitaciju krenula prošle godine, ističe njezina majka Kristina Šneperger Juričić, a djevojčica je vježbe, tijekom kojih se koristi najsuvremenija tehnologija, odlično prihvatila. 


Cijena rehabilitacije od 30 tisuća eura u jednoj godini velik je izazov za svaku obitelj, a zasad nitko ne može točno reći koliko će još trebati odlazaka na terapije dok Loreen ne bude sposobna sama hodati. 


Majka Kristina i otac Vedran, ohrabreni su činjenicom da je velik dio planiranog novčanog iznosa za ovu godinu osiguran, a najveće je ohrabrenje to, što je, nakon dosad obavljenih vježbi, uočljiv velik napredak. Međutim, rehabilitaciju će, izgleda, trebati nastaviti i dogodine, jer bitno je intenzivirati terapije do dobi kada će Loreen morati krenuti u školu, kako bi čim prije mogla napraviti prve, samostalne korake.


Poslušajte:

Riječki triatlonci trčali da bi Loreen hodala

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.