Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:05 / 22.05.2022.

Autor: Albert Petrović

Smjestio bih Galeb u Mrtvi kanal - u samo srce grada

Marko Franković

Marko Franković

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Riječki arhitekt Marko Franković glavni je projektant restauracije brod Galeb u kraljevičkom brodogradilištu pa je o tom zahtjevno i izazovnom projektu pričao u našem studiju na Korzu. Brod je već uoči početka obnove izazvao mnoge kontroverze, što zbog političkih konotacija, što zbog količine novca koji će biti na njega utrošen.


Franković je optimist. Smatra da Rijeka neće imati dovoljno smještajnih kapaciteta da primi sve zainteresirane koji će htjeti posjetiti brod-muzej.Govorim to kao čovjek koji je dugo živio u Italiji i koji zna koliko su oni oduševljeni socijalizmom i njegovim simbolima. Već na studiju devedesetih spominjali su mi Kardelja o kojem ja nisam baš puno znao...naglašavam da je riječ o dobrostojećim ljudima koji nose Rollexe i koji su jednostavno fascinirani tim dijelom povijesti i tim idejama...

Marko Franković

Inače Franković je, kaže, jedan od rijetkih hrvatskih arhitekata restauratora koji obožava raditi u drvu. "S tim je povezano i razbijanje opće fame o tikovini", kaže, "Nakon što smo je skinuli s broda vidjeli smo da je u nju prodrla voda, a veliki problem imali smo i s uklanjanjem azbesta jer je, kao i većina građevina iz tog doba, njime bilo sve obloženo."

Još jedna zabluda koju treba razjasniti je da Galeb nije nikakva luksuzna jahta nego malo bolji vojni brod. Kad se uđe u Titovu ili Jovankinu sobu vidi se da to nije ništa otmjeno, dapače, materijali i neki detalji namještaja podsjetili su me na stan moje bake.

Marko Franković

A što se tiče planova o tome gdje bi Galeb na kraju trebao biti vezan, Franković ima originalnu ideju koja, kaže, vjerojatno neće biti ostvarena.


"Doveo bih brod u Mrtvi kanal. Dakle u samo srce grada. Na taj način bi bio vidljiv iz svih pozicija i to bi dalo novu dimenziju atrakciji."


Poslušajte današnji razgovor s našim Albertom:


Marko Fraković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.