Mladen Mauhar uz jedno od rezanih stabala
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Mnogi se ovih dana suočavaju s dvojbom, treba li za blagdansko ukrašavanje odabrati umjetno ili prirodno božićno drvce? Unatoč širokoj ponudi sintetičkih proizvoda, prodavači prirodnih jelki uspješno odolijevaju konkurenciji, jer potražnja nije manja nego proteklih godina, potvrdili su nam u delničkoj ispostavi Hrvatskih šuma.
Kupujući božićno drvce mnogi, dakako, prvenstveno razmišljaju o cijeni, no posljednjih se godina pri odabiru ne zanemaruje ni ekologija. Broj ekološki osviještenih kupaca raste, potvrdio je inžejer Mladen Mauhar iz Hrvatskih šuma, ističući da sve više ljudi, umjesto rezanih, uzima božićna drvca posađena u vazi.
Za drvca u lončanicama je, ne tako davno, zanimanje bilo zanemarivo, dok je njihov trenutačni udio u ukupnoj prodaji gotovo 50 posto. Pri takvoj je kupnji preporučljivo kupovati drvce manjih dimenzija, jer je veća vjerojatnost da će ono, nakon naknadnog presađivanja, nastaviti svoj vegetacijski ciklus.
Od crnogoričnih vrsta je, osim autohtonih goranskih smreka i jela, na tržištu sve zastupljenija i kavkaska jela. Ipak, domaću jelu teško da išta može potisnuti s vrha liste najtraženijeg blagdanskog ukrasa. Razlog tome nije samo njezin izgled, već i ugodan miris.
Potražnji za jelom nije uvijek lako udovoljiti, jer razdoblje njezine vegetacije od sjemena do stabla spremnog za prodaju, u rasadniku traje desetak godina. Unatoč toj činjenici goranski su šumari, osim individualnih kupaca, uspjeli namiriti i veće naručitelje, među kojima se izdvajaju turističke zajednice iz kvarnerskog priobalja.
Neovisno o tome, odluče li se kupci za rezano ili drvce zasađeno u vazi, njihova će odluka svakako biti ekološki opravdanija od nabave sintetičkog, plastičnog stabalca. Reciklaža plastike, podsjeća Mauhar, postaje sve veći problem, dok je prirodno drvo biorazgradivo i namjenskom se reciklažom može preraditi u sječku ili neku drugu vrstu ogrjeva.
Nažalost, na valu poskupljenja narasle su i cijene prirodnih božićnih drvca. Ove su godine šumari vaze za zasađena stabalca plaćali po dvostruko većoj cijeni nego lani, pa ona koštaju 210, dok za rezana stabalca visine od 2 do 2,5 metra treba izdvojiti 100 kuna.
Nakon svega, odlučite li kupiti rezano božićno drvce, ne zaboravite u njegovo podnožje postaviti posudu s vodom, vodeći računa o tome da ste ga iz hladnijeg prirodnog okruženja unijeli u zagrijane stanove, te da ćete tom vodom dulje sačuvati njegovu svježinu i usporiti, a moguće čak i spriječiti opadanje njegovih iglica.
Poslušajte snimku:
Trebate drvce? Ako trebate svježe, neka bude goransko:
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.